Почетна » ПОЧЕЛИ СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА Погледајте шта све обухватају и до када морају да се обаве

ПОЧЕЛИ СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕДИ БУДУЋИХ ЂАКА ПРВАКА Погледајте шта све обухватају и до када морају да се обаве

од admin
0 коментар

Упис у први разред основне школе почиње 1. априла и трајаће до 31. маја, те су здравствени прегледи будућих школараца већ почели, а да би се добила потврда лекара да је дете здраво и спремно за почетак школске године потребно је обавити низ специјалистичких прегледа.

Како нам је др Дејан Јонев објаснио, први корак деце и родитеља је одлазак код педијатра у локални дом здравља, где се родитељима даје папир са листом специјалистичких прегледа које је потребно обавити.

– Деца прво одлазе у своје домове здравља на систематски преглед, где им педијатар мери висину и тежину и анализира ендокринолошке таблице, односно упоређује измерено са прописаним мерама раста за то узрасно доба. Преглед не траје више од 25 минута. Уколико нешто није у реду, дете се шаље код ендокринолога или му се даје савет за даљу исхрану. Ако нема проблема тог типа, родитељима се уручује листа даљих неопходних прегледа и распоред рада специјалиста, као и упут за преглед крвне слике и урина – каже др Јонев, педијатар Дома здравља „Чукарица“.

Распоред се даје ради издвајања категорије здраве деце која се шаљу на преглед ради уписа у школу од оне која долазе због претходно уочених здравствених проблема. Дакле, одлази се у посету стоматологу, ушном и очном лекару, физијатру и логопеду, уколико педијатар примети да дете има говорну ману.

– Често родитељи већ имају налазе физијатра и логопеда које су претходно користили за вртић и такви налази се могу донети и код нас. У том случају није потребно поново ићи на те прегледе – додаје др Јонев.

Након обављених прегледа налази специјалисте заједно са налазима крви и урина односе се педијатру, где се врши вакцинација детета и добија потврда педијатра да је дете способно за упис.

Podaci iz 2016/2017. godine

Подаци из 2016/2017. године

Да подсетимо, за оне родитеље који желе да свог малишана упишу у школу ван територије на којој живе, процедура подразумева и слање захтева жељеној школи.

– Свако ко жели да његово дете похађа другу школу од оне која му је прописана мора да пошаље захтев за то, а рок за слање одавно је почео – кренуло се 1. децембра и трајаће док се упис не заврши. Наравно, у складу са могућностима свака школа ће одлучити да ли ће дете бити примљено или не – истиче директор ОШ „Јосиф Панчић“ Милан Бајић.

Он додаје да у изузетном случају, уколико постоје проблеми са достављањем неких од докумената, упис може да се изврши и након предвиђеног рока, односно до почетка школске године, 1. септембра.

Ана Ристовић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар