Почетна Локалне вестиБеоград ПРОДАЈА ЦВЕЋА ЗА ДАН ЖЕНА Улични продавци незадовољни: Комуналци нам покварили посао

ПРОДАЈА ЦВЕЋА ЗА ДАН ЖЕНА Улични продавци незадовољни: Комуналци нам покварили посао

од admin
0 коментар

Београдске цвећаре традиционално добро радиле за дан жена, а улични трговци се жалили на „момке у плавом

ДЕБЉИНА новчаника и овог 8. марта диктирала је избор поклона за даме. Иако редова испред београдских цвећара у недељу није мањкало, најчешће су купци одлазили само са цветом, пажљиво упакованим у украсни целофан.

– Годинама уназад, муштерије не долазе са јасном идејом које цвеће желе да купе. Најпре се распитају за цену, прерачунају, па тек онда бирају прикладан аранжман. Новац диктира избор – каже продавачица у једној од цвећара испред Бајлонијеве пијаце.

Иако мушкарци слове за најверније купце за Дан жена, није више необично да припаднице лепшег пола купују поклоне за себи драге рођаке и пријатељице.

– Дошла сам по два букета, један за снају, а други за моју унучицу – док бира између многобројних украсних и мирисних цветних нота, прича нам Ружица Павловић. – Волим да обрадујем своју породицу, посебно на овај дан, а и мене су изненадили поклоном.

Сви продавци цвећара у низу, код популарне дорћолске тржнице, сагласни су у томе које су врсте биле најтраженије. Руже на комад, стандардне, а нарочито оне „сорте“ еквадор, као и орхидеје, понеле су титулу најпродаванијих и – најјефтинијих. Одмах за њима су цикламе, кале, бегоније, рајска птица, као и богат асортиман саксијског цвећа.

– Каранфили су изашли из моде још пре три, четири године – каже продавачица Сузана. – Продали смо неколико великих аранжмана, што је баш изненађење, с обзиром на цену од неколико хиљада динара. Ево, баш је један младић купио букет од 11 еквадор ружа за око 3.000 динара. Специјално због 8. марта имамо и попуст.

Улични продавци, са нешто повољнијим ценама, имали су велике планове, надајући се добром пазару. Међутим, како кажу, комунална полиција им је осујетила план.

– Продавали смо руже по 150 динара, али морали смо да спустимо на 130, јер су нам комуналци прекидали рад неколико пута – жали се једна од уличних продавачица. – Да су нас барем на Дан жена оставили на миру. Овако, час смо били на улици, час се склањали заједно са робом.

ЧОКОЛАДНЕ РУЖЕ

МЕЂУ шареноликом понудом цвећара, посебно су се издвојиле беле руже преливене црном чоколадом и разнобојним бомбоницама за колаче.

– Ружа у начелу јесте јестива, али ове су модификоване па се не могу користити као храна – објашњава продавачица у цвећари. – Иако делују примамљиво због „слатке декорације“, оне су ипак украсни детаљ.

И ДЕВОЈЧИЦЕ ДОБИЛЕ ПОКЛОНЕ

ДЕВОЈЧИЦЕ Калина и Маја наговориле су своју маму да им купи по цвет, да и оне буду велике на Дан жена.

– Обожавају цвеће. Сваког викенда кад их поведем на пијацу и прођемо поред цвећаре, траже да им купим нешто. Ове ружице немају везе са празником, само се тако наместило – објашњава њихова мајка.

Г. НОВАКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар