Почетна » Продао стан, а стигли туђи рачуни

Продао стан, а стигли туђи рачуни

од admin
0 коментар

Душан драгошева (65) оптужују за неплаћање струје и „Инфостана“ за некретнину у којој не живи 15 година. Проблем настао зато што се пензионер није одјавио као корисник услуга

НИ 15 година од када је Душан Драгошев продао стан на Новом Београду није га разрешило рачуна – напротив, нови власник задужио га је за 1.794.420 динара за „Инфостан“, а за утрошену струју чак 886.925 динара! Драгошев се, нажалост, није одјавио као корисник услуга, па је наплата судских извршитеља стигла, иако благовремена упозорења нису стизала на нову кућну адресу.

Када је стигло утужење од „Инфостана“ за милионски износ, грађевинском техничару у пензији изгледало је све као административна грешка – стан од 80 квадрата продат је још 2000. године, на адреси Јурија Гагарина 257 не живи већ 15 година, а све рачуне током последњих месеци у бившем дому је измирио. Ипак, и поред доказа да ту не станује, па и купопродајног уговора стана, стигло је изричито обавештење да он сноси суму за три године неплаћања рачуна „Инфостану“.

– Прошлог месеца ми је нешто више од 10.000 динара скинуто са пензије, а ако сви дугови дођу на наплату, одузимаће ми две трећине – прича за „Новости“ очајни Душан. – Нисам знао да сам морао да се одјавим као корисник „Инфостана“, као и да за то има рок – осам дана од продаје стана. Имам 65 година, не знам ни да ли могу да доживим да отплатим ту суму, а и зашто бих то радио, када је то нисам ни направио.

Да ујдурма буде још већа, извесни Д. К., који је купио стан од Драгошева, комотно је користио имовину и није плаћао рачуне за струју. И тај дуг је приписан Драгошеву, а нови власник успео је да направи и репрограм за дуг са Електродистрибуцијом. Ипак, ни то није испоштовао.

– У испостави „ЕПС Снабдевања“ у Земуну ми је речено да је направљен уговор о репрограму за струју 2013. године на име тог човека – додаје Душан. – Подразумевало је 60 месеци отплате у месечном износу од 9.000 динара. Уплаћено је свега 40.000 динара, па је годину дана касније раскинут. Значи, иако је он званично признао да је то његов дуг, зашто сам се ја опет нашао као дужник и то за 886.925 динара?!

Стан је у међувремену опет продат, добио је нову власницу, док је претходни власник готово нестао без трага. Драгошев се сада пребројава – како скупити новац за парницу и кривично гоњење или, ипак, штедети за отплату туђег дуга, јер надлежене институције без икаквих уступака захтевају новац.

САМ ПРИКЉУЧИВАО СТРУЈУ?!

ИАКО је Д. К. идентификован као купац електричне енергије приликом репрограма дуга, у „ЕПС Снабдевању“ наводе Драгошева као неплатишу који се и нелегално прикључивао на систем снабдевања у периоду у коме није живео на тој адреси.

– У протеклом периоду купцу Душану Драгошеву послат је велики број налога за обуставу електричне енергије због дуга, купац често није дозвољавао приступ мерном месту, али многобројни налози су извршени, односно искључивана је струја – наводе из „ЕПС Снабдевања“. – Међутим, он се и након искључења више пута самовласно прикључивао. Поштујући закон, „Електродистрибуција Београд“ за дуг је утужила купца Душана Драгошева.

РЕПРОГРАМ

ДА је направљен репрограм дуга за утрошену електричну енергију 2013. године, потврђено нам је из „ЕПС Снабдевања“, али пошто није испоштован, он је и раскинут. Ипак, на питање како је могуће да неко закључи уговор о измирењу потраживања на кога се дуговање не води, „Новости“ су добиле следећи одговор:

– Лице које је потписало репрограм идентификовало се као купац електричне енергије. Неком „згодом“, тај купац, иако није испоштовао уговор, није дужник, већ и даље Драгошев, без чијег знања је направљен споразум. Када је реч о „Инфостану“, репрограм није могуће направити уколико сам корисник са личном картом не поднесе захтев или друго лице са судски овереним овлашћењем од особе на чије се име воде рачуни.

БРОЈКЕ * 1.794.420 динара Драгошев дугује на име рачуна за „Инфостан“
* 885.925 Динара пензионеру је стигло за утрошену електричну енергију
* 80 квадратних метара има спорни стан на новом београду

И. ПРЕКОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар