Почетна » Пронашао новац и однео учитељици

Пронашао новац и однео учитељици

од admin
0 коментар

Поштење се учи од малих ногу. Најбољи пример за то је Страхиња Табић (9), ученик ИВ разреда ОШ „Милован Глишић“. На путу од школе до куће пронашао је 6.000 динара и одмах их донео учитељици.

Урадио сам оно што нас уче у школи
Новац који је пронашао дечак који долази из породице у којој су оба родитеља незапослена предат је полицији како би покушали да пронађу власника.

– У четвртак сам се враћао из школе са другарицом када сам у Улици Милића Кедића, близу моје куће у Зворничкој улици, видео разбацан новац на асфалту и тротоару. Сагнуо сам се и брзо га покупио. Било је укупно 6.000 динара. Помислио сам да је паре изгубио неки човек, вероватно неко коме је тај новац потребан, можда да деци купи нешто. Иако до школе има да се иде километар пешке, одмах сам се вратио, нашао учитељицу и дао јој новац – прича Страхиња, висином међу најнижим, али својим делом дефинитивно највиши међу школским друговима.

Страхиња, који је добар ђак, каже да му је ово први пут да је пронашао новац. Како каже, мама и тата су му рекли: „Свака ти част“, а учитељица и цело његово ИВ/3 су га похвалили.

Страхиња са друговима и учитељицом
– У школи учимо да будемо поштени, да чувамо туђе ствари, да вратимо оно што није наше. Само сам урадио оно што нас уче – скроман је дечак.

Поносна и учитељица
У првом моменту сам била затечена његовим потезом и наравно да сам одушевљена, поготово узимајући у обзир материјалну ситуацију његове породице. Причала сам и са другом децом шта би они урадили у овом случају, многи од њих рекли су да би поступили као Страхиња, тако да сам веома поносна, каже учитељица Јасмина Марковић.
Његова породица се пролетос нашла у тешкој ситуацији, јер им је домаћинство поплављено. Родитељи Страхиње и његове старије сестре Милице (17) су незапослени, отац повремено ради као керамичар, а дечакови школски другови и другарице су прикупљали помоћ за њега.

Инспекторка за малолетничку делинквенцију ваљевске полиције Јелена Петровић, која је преузела новац који је Страхиња нашао, каже да је ово први пут да дете пронађе новац и о томе одмах обавести старије.

– Углавном проналазе документа или кључеве, али ово нас је баш пријатно изненадило. Обавили смо разговор са дечаком, обавестили тужилаштво, новац депоновали код нас, тако да ћемо, уколико се појави власник, са задовољством вратити паре које је Страхиња пронашао – каже инспекторка.

Предраг Вујанац    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар