Почетна » Протест Не давимо Београд испред седишта Владе

Протест Не давимо Београд испред седишта Владе

од admin
0 коментар

Учесници протестног окупљања против рушења у изборној ноћи у Савамали јуче прошетали до Немањине, захтевајући оставке свих за које тврде да су одговорни за овај догађај. – Представници владајућих странака оптужили опозиционе лидере да стоје иза скупа

Место окупљања и почетка шетње било је по традицији испред Скупштине града, а завршетак овог пута испред зграде Владе Србије, уз поруку организатора да „тамо седе одговорни”. Овако је протекао јучерашњи протест иницијативе „Не давимо Београд” против рушења у изборној ноћи у Савамали. Учесници су у колони прошли Булеваром краља Александра, Београдском и Немањином, захтевајући оставку и кривичну одговорност градоначелника Синише Малог, као и начелника Комуналне полиције Николе Ристића и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

Уз заштитни знак протеста – жуту патку, окупљени су истакли више транспарената адресираних на првог човека Београда, али и премијера Александра Вучића, као и поруке „Чији град? – наш град”, „Децооо, рушиии”, „Маске су пале, када ће влада?”, „Оставка”, а било је алузија на ранију изјаву председника Владе да иза ноћног уклањања објеката у Херцеговачкој улици може да стоји само „комплетан идиот”… Јучерашњем окупљању се прикључило и више организација и покрета као што су „Локални фронт” из Краљева, „Моја иницијатива” и „Леви самит Србије”. Интересовање окупљених привукли су и појединци, попут кошаркашког тренера Душана Ивковића.

На крају шетње, у којој је, како тврде организатори учествовало 25.000 људи, у Немањиној улици присутни су један од улаза у здање Владе засули ролнама тоалет папира. Изведен је и перформанс у којем су двојица активиста имитирала премијера и инвеститора из Уједињених Арапских Емирата. С тог места један од представника иницијативе „Не давимо Београд” Добрица Веселиновић поновио је позив да Мали поднесе оставку и најавио да ће ускоро бити организован нови скуп с тим захтевом.

„Враћаћемо се док се то не деси. Не верујемо њиховим лажима с ванредних конференција за новинаре. Они су на потезу, ми на опрезу, видимо се ускоро”, нагласио је Веселиновић.

А пред почетак шетње, док су учесници још били испред Старог двора, обратио им се и Драгољуб Бакић из Академије архитектуре који је поручио да је пре годину дана на протестном скупу против „Београда на води” било 20 људи, а да их је сада присутно 20.000.

„Београду не може да буде симбол стамбени солитер”, рекао је Бакић, додавши и да се читав пројекат „већ две године спроводи на силу”.

Редитељ Јанко Баљак истакао је да Александар Вучић види град „по мери тајкуна и шеика”. Баљак је рекао и да не верује премијеру који „који поново игра игру изнуривања”, запитавши окупљене сећају ли се „колико је трајало с оставком Братислава Гашића”. Редитељ је приметио и да Београд „поново личи на себе” и да у њему препознаје „дух студентских покрета деведесетих”.

Бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић оценио је да је рушење у Савамали било „двочасовна суспензија владавине права”.

„Александар Вучић је окривио врх градске власти, не наводећи имена. Врх градске власти не може да управља полицијом, која је део извршне власти и владе”, истакао је Ивошевић.

У име организатора испред Скупштине града говорио је Лука Кнежевић-Стрика који је поновио позив опозиционим странкама да на протесту не истичу своја обележја, подсетивши да су активисти ДС-а на овим скуповима приказивали своје симболе. То је изазвало звиждуке учесника, који су до тада гласно негодовали само када се помену имена неког од представника власти.

Управо је питање да ли поједине опозиционе странке стоје иза протеста постало актуелно у јавности, још приликом претходних окупљања. Тада су се појављивали лидери више партија опозиције, попут ДС-а, ДСС-а, СДС-а и Покрета Доста, али су се из Иницијативе „Не давимо Београд” ограђивали од њиховог присуства, додајући да никоме не могу да забране да дође приватно. А јуче је у првим редовима стајао и председник Нове странке Зоран Живковић, док је нешто даље примећен и Саша Радуловић који је на свом „твитер” налогу написао да је присуствовало девет посланика његовог ДЈБ-а. У колони смо могли да видимо и демократу Зорана Лутовца.

Политички контекст овог протеста истакла је и Српска напредна странка која је синоћ саопштила „да честита организаторима још једног циркуса, познатим преварантима (Бојану) Пајтићу, (Саши) Радуловићу, (Зорану) Живковићу и криминалцу (Николи) Сандуловићу, што су и овај пут, као и прошли, успели да доведу хиљаду људи мање”.

„Уверени да ће се тај тренд наставити, ми им честитамо и желимо много успеха”, наводи се у саопштењу СНС-а.

Критику на рачун иницијативе „Не давимо Београд” синоћ је упутила и Социјалистичка партија Србије у којој оцењују да је „тренутно на сцени сукоб два стандарда, једног који је промовисао премијер Вучић и саопштио ко је одговоран за рушење у Савамали, и другог који се заснива на нечијој фрустрацији и незадовољству због резултата избора и који се своди на пуко имитирање деведесетих”. „Промотери тог стандарда заборавили су да не живе више ни у време ратова, ни хиперинфлације, ни редова, прогона… већ у време највећег напретка Србије у последњих двадесетак година. Самим тим и њихов протест је обесмишљен и зато позивамо организаторе овог назовипротеста око Савамале да престану с лицемерјем, и да прихвате чињеницу да је највећи део Србије гласао за стандарде које промовише премијер Вучић”, поручују у СПС-у.

 

Никола Белић     Политика/Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар