Почетна » Протест: Радници ИМР-а најављују нови скуп за сутра

Протест: Радници ИМР-а најављују нови скуп за сутра

од admin
0 коментар

Око 400 радника ИМР-а протестовали су јутрос пуна два сата испред фабрике у Раковици, због најаве да ће ово предузеће да оде у стечај. Радници су блокирали Улицу патријарха Димитрија и трамвајске шине.

Већ за сутра најавили су нови протест али неће блокирати железничку пругу, како су раније најавили. Данас их је у тој намери спречила полиција, чијих је четрдесетак припадника обезбеђивало скуп.

Првослав Бркић, председник синдиката АСНС у том предузећу каже да у фабрици има послана тржишту и да са стратешким партнером „УРСУС“ с којима имају уговор да до краја године извезу 2.000 мотора.

– Ми имамо 650 радника који раде овде и у нашем погону у Чајетини. У Србији има 350.000 наших мотора и ако нас угасе сељаци који имају тракторе остаће без резервних делова. “УРСУС” је спреман да уложи паре, да извози наше моторе и заједнички да правимо тракторе. Све смо то изнели Влади Србије и надам се да ће они што одлучују имати разумевања и уврстити нас међу фирме које неће бити блокиране од 31 маја, јер ће у наредних годину дана бити заштићене од наплате повериоца. На овај начин биће заштићено 60 фирми, зар је могуће да међу њима не може да се нађе ИМР – пита се Бркић.

 

Радници су огорчени јер страхују од губитка посла, али жале и за судбином фабрике.

– Ја радим овде 30 година. Боли што се ово дешава у фирми која постоји од 1927. године Ми радимо моторе за тракторе, за бродове, све можемо да лијемо и да правимо. Греота је да се оваква фирма уништи. Ово је пољопривреда земља и треба да има свој трактор – прича Славица.

Слађана Богићевић забринута је за своју будућност и судбину колега.

-Плаши нас стечај и останак без посла. Просек старости људи је 50 година, сви имају по чеири члана породице. Шта да раде, од чега да живе… Ићи ћемо на улицу – казала је она.

М. Бељан     блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар