Почетна » ПРОТЕСТ У АКАДЕМСКОМ ПАРКУ Закуцали крстове да “сахране“ Стари град

ПРОТЕСТ У АКАДЕМСКОМ ПАРКУ Закуцали крстове да “сахране“ Стари град

од admin
0 коментар

Незадовољни Београђани протествовали су у недељу у академском парку и обележили места где су била посечена стабла. СПЦ негодује због коришћења крста

ЗАКЉУЧАВАЊЕ Академског парка и сеча стогодишњих стабала на тој зеленој површини, повод су за скуп неколико стотина људи који су поставили дрвене крстове на местима посеченог дрвећа. Иницијатива је покренута преко друштвене мреже „Фејсбук“, а окупљени су мирним путем послали поруку да не желе да се парк даље уништава, уз захтев да им се објасни прави разлог ове реконструкције. Само неколико сати по окончању скупа, радници „Зеленила“ уклонили су дрвене крстове.

Окупљени Београђани у недељу нису реметили мир пролазника и шетача у парку. Са својим малишанима и кућним љубимцима изашли су да искажу протест против најновијих дешавања у Академском парку где је сеча стабала почела пре неколико дана. Нешто после поднева, десетак младића „закуцало“ је дрвене крстаче на места где су била посечена стабла, симболично „сахранивши“ Стари град и направивши „гробље“ у центру града.

– Шушка се да ће да праве паркинг испод окретнице тролејбуса, али не знам где ће бити улаз и да ли им дрвеће због тога смета – каже Јован Ћосић, један од протестаната. – Мислим да парк пре свега треба да служи сврси. Сада је потпуно огољен. Ово је трагедија.

Многобројни студенти дошли су на скуп негодујући и због закључавања њиховог парка после поноћи. Међу њима је био и професор Факултета политичких наука Ђорђе Павићевић.

– Проблем је у „скраћивању“ места где људи могу да се опусте и „бесплатно“ уживају у граду. Не могу да коментаришем сечу стабала јер не знам да ли су оболела или не, али оно што свакако недостаје јесте транспарентност и неки вид расправе. Да ли је у питању паркинг, реконструкција или су стара стабла? – запитао се Павићевић.

Након скупа у Академском парку, реаговао је и градски менаџер Горан Весић који је оспорио гласине да се стабла секу због гараже и скуп оценио као – политички.

– Пре годину дана Завод за заштиту природе је утврдио да је 21 стабло труло. Када је стабло труло, оно може да угрози некога, пре свега децу која се ту играју. То дрвеће је посечено и уместо тога засадиће се 53 нова стабла – објаснио је Весић. Ми смо као Скупштина града отворени да разговарамо са грађанима и чујемо сваку иницијативу. Ово је чисто комунално питање.

НОВЕ САДНИЦЕ

ДИРЕКТОР ЈКП „Зеленило Београд“ Слободан Станојевић, поручио је грађанима да не треба да страхују због стабала и да се све ради по правилима струке.

– Нове саднице су квалитетне, имају висину и за неколико година ће имати потпуну функцију. Грађани морају да схвате да стабло као и свако друго живо биће има свој животни циклус.

ЗАКЉУЧАВАЊЕ ЗБОГ БЕЗБЕДНОСТИ

ВЕЛИКА бука, смеће, графити и оштећења, разлози су зашто ће се убудуће парк закључавати после поноћи, наводе званичници. – Годишње изнесемо око две тоне ђубрета из тог парка. У њему је било и неколико инцидената, нападнут је и један странац и то је једини разлог зашто ће се парк закључавати – рекао је Горан Весић.

ГАРАЖА ИСПОД ОКРЕТНИЦЕ

ГОРАН Весић је одбацио тврдње да ће испод Академског парка бити изграђена јавна гаража.

– Гаража ће бити изграђена испод окретнице, која нема никакве везе са парком, а окретница ће убудуће бити измештена, док ће Васина улица бити претворена у нову пешачку зону – истакао је Весић и наставио:

– То нема никакве везе са парком, нити ће на било који начин гаража угрозити парк. Парк је под заштитом државе и ми га као Скупштина града чувамо.

НЕПРИМЕРЕНА „УПОТРЕБА“ КРСТА

Право је грађана да износе своје мишљење, али је непримерено постављање крсног знака у случајевима који црквеној традицији нису познати, изјавио је данас главни и одговорни уредник Телевизије Храм, прота Стојадин Павловић, поводом стављања крста на написом Стари град на протесту због сече стабала у Студентскомпарку.

Право је грађана да износе своје мишљење и да имају другачије ставове према активностима које реализују државна управа, градске власти и комунална предузећа, објаснио је Павловић у изјави ФоНету и напоменуо да постоје легитимни видови за изражавање незадовољства.

Према речима Павловића, непримерено је постављање крсног знака, односно „употреба“ крста, без разумевања његове схврхе, и на оним местима и у случајевима који црквеној традицији и хришћанству нису познати.

“Не мешамо се у рад стручних служби Секретеријата за заштиту животне средине, Завода за заштиту природе и ЈКП Зеленило у односу на процену дотрајалости стабала на зеленим површинама“, нагласио је Павловић.

Услов је, према његовим речима, да парковски простор на којем су посечена стабла буде попуњен младим садницама дрвета.

У традицији нашег народа је „да онај ко се бави калемљењем има право да посече окалемљењу биљку“, наводи Павловић.

В. РАДУЛОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар