Почетна » ПРОТЕСТ У ЗУЦУ Заратили због гробља са општином Вождовац

ПРОТЕСТ У ЗУЦУ Заратили због гробља са општином Вождовац

од admin
0 коментар
  1. септембра са почетком у 19. Часова одржан је протест мештана села Зуце, поводом одлуке вождовачких одборника о преласку локалних гробља из месних заједница у надлежност ЈП „Пословни простор Вождовац”, које ће убудуће бринути о њиховом уређењу и одржавању.

Састанку је приступио велики број мештана Зуца, Пиносаве, Белог Потока и Рипња. Састанак местана подавалских насеља иницирала је Иницијативна група грађана Зуца на челу са Здравком Ђорђевићем-Манцетом. Иако је скуп регуларно пријављен, а на њега позвано и општинско руководство Вождовца, састанак је одржан испред Месне заједнице јер окупљеним грађанима нико није отворио просторије.

-Иако смо раније обавестили и послали позиве надлежним органима из општине, нико се није појавио и на тај начин су изазвали гнев мештана, који су се сложили да ће тражити смену општинске власти, првенствено председника Александра Савића, па и сазива Месних заједница широм авалског подручја, јер како наводе из Иницијативе групе грађана Зуца, раде у личном интересу.

Неће мени нико да ископава чукундеду

Кивни мештани подавалских насеља Зуце, Рипањ, Бели Поток и Пиносава истичу да немају ништа против тога да „Пословни простор” купи парцеле и оснује нова гробља, али да им не дозвољавају да дирају постојећа.

Као разлог за противљење наводе страх да ће нови управитељ по истеку закупа гробног места и гробница, ако он не буде продужен, вадити покојнике и сахрањивати их у заједничку гробницу, а то је, тврде, сатанистички чин. Ту су, наглашавају, и већи рачуни за одржавање, али и наплата закупа гробних места, што досад нису плаћали.

Не слажу се са одлуком, али мештани ових насеља признају да досад није постојао ред приликом сахрањивања и да је многима потребно проширење, јер нема више слободних места.

– Ово гробље је основано пре Првог светског рата и на њему почива више од 3.000 покојника. Земљиште су купили наши преци, а касније су се мештани организовали и преко месне заједнице куповали нове плацеве да би се гробље ширило. Зато општина не може да нам га узме, то није јавно добро. Не дозвољавам било коме да вади мог чукундеду који ми је купио земљу на којој данас живим. Гробље не дамо и од тога не одустајемо, најавио је Здравко Ђорђевић- Манце, бивши председник МЗ и предводник Иницијативне групе грађана Зуца. Како је истакао на скупу, они све ово и раде управо због премијера Србије Александара Вучића, који је рекао да нема додирљивих, а они управо указују на криминал и лоповлук у општини Вождовац.

Ђорђевић је на скупу истакао и да прима константне претње,а да су му чак долазили и из полиције како би га заплашили.

Скуп је завршен и донета је одлука, да ће сви мештани, добити копију одлуке, коју ће моћи да пронађу у својим поштанским сандучићима, да це група прерасти у ИНИЦИЈАТИВНУ ГРУПУ АВАЛА, а након тога следи потписивање петиције и уколико СО Вождовац, не поништи одлуку, окупљени су се сложили да ће изврсити блокаде јавних путева.

Савић: Гробља ће и даље остати гробља

У недавној изјави датој дневном листу Политика, а поводом протеста мештана подавалских места због гробних места, председник општине Вождовац Александар Савић је рекао:

– Гробља ће и даље остати гробља. Колико су грађани до сада плаћали за одржавање гробних места, толико ће новца издвајати и убудуће. Ускоро ћемо направити пресек стања и знати колико се до сада годишње плаћало одржавање парцела, ко је то и у чије име радио, које су биле цене гробних места… Све то је веома важно, јер је било доста јавашлука… Додатан проблем је и што ових дана политички неистомишљеници користе ситуацију и шире дезинформације како ће општина, недајбоже, прекопавати гробнице. То је чиста лаж – истиче председник Вождовца.

 Послушајте снимак са јучерашњег протеста:

 

За Жиг Инфо

Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар