Почетна » ПРОТЕСТ Више хиљада људи окупило се поводом Међународног празника рада(фото)

ПРОТЕСТ Више хиљада људи окупило се поводом Међународног празника рада(фото)

од admin
0 коментар

Неколико хиљада чланова синдиката обележило је, у организацији Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) и Уједињених гранских синдиката (УГС) „Независност“, 1. мај, Међународни празник рада, протестним скупом и шетњом центром Београда.

Обраћајући се окупљенима на Тргу Николе Пашића, председник УГС „Независност“ Бранислав Чанак оценио је да се на данашњем скупу окупила „свест и савест“ радника Србије.

„Данашњи скуп треба да буде последњи овакав 1. мај, следећи или нећемо сачекати или ћемо дочекати тако да ћемо сами водити игру. Дошло је време да сиђемо на улицу и да се боримо, да престанемо да преговарамо и да се боримо за себе јер други то не желе“, казао је Чанак.

Он је оценио да је данас свака генерација у Србији угрожена и да онај ко не поштује раднике „љуља темеље државе“.

„Ових дана су нам и медији задали ударац јер су причу о 1. мају свели углавном на роштиљ и Кошутњак, и ту су били делимично у праву. Ипак, сада молим медије да праве разлику између правих синдикалаца и оних које контролишу поједине политичке партије“, казао је председник УГС „Независност“.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић је пожелео срећан Први мај радницима, али је, такође, честитао и онима који данас роштиљају.

– Данас овде заједно јасно стављамо до знања да не одустајемо од наших права. Желимо да имамо посао, да не радимо прековремено, а да нисмо плаћени за то. Боримо се за права да радимо и школујемо своју децу, за права пензионера. Поносан сам на то што вас ове године има више него претходне – рекао је Љубисав Орбовић.

Председник Удружења синдиката пензионера Милорад Вујасиновић оценио је да су Скупштина и Влада Србије, одлуком о смањењу пензија и плата, „понизили и довели на руб егзистенције“ пензионере.

„Некада смо ишли на Првомајски уранак а данас протестујемо због срамне одлуке о смањењу пензија и плата. Не треба премијер Александар Вучић да прича о повећању пензија и плата већ треба да нам врати што нам је украдено, што смо зарадили“, истакао је Вујасиновић.

Он је оптужио Савез пензионера Србије и Партију уједињених пензионера Србије (ПУПС) да су „највећи издајници пензионера који бране Владу Србије више и јаче од било које партије“.

Учесници протеста на Тргу Николе Пашића носили су транспаренте на којима је писало „Ништа о нама без нас“, „Кад ми будемо стали, ви сте пали – Самостални синдикат ГСП Београд“, „1. мај није 1. април, не шалите се са радницима“ и заставе Синдиката управе Србије, Гранског синдиката здравства и социјалне заштите „Независност“, нишког Савеза самосталних синдиката.

Након шетње централним градским улицама, током које је саобраћај био обустављен, синдикалци су положили цвеће на споменик Димитрију Туцовићу на Тргу Славија.

Током протеста није било инцидената, а скуп је обезбеђивала полиција.

НОВИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ Одржан још један протест на Тргу Славија

Нови синдикат Србије одржао је данас протест „Глас против беде и понижења“ на Тргу Славија на коме се окупио стотинак људи.

Демонстранти су прво положили венце на споменик Димитрију Туцовићу поводом Међународног празника рада, а затим су делили Првомајски проглас.

Председник НС-а Живорад Мркић казао је на протесту да му није јасно шта данас славе они који иду на излете, да је Празник рада прави тренутак да се покаже незадовољство и да је у Србији довољно разлога да на десетине хиљада незадовољних радника протестује.

– Људи су тамо где не треба да буду. Пропаст радничког покрета у Србији, то славе – казао је Мркић који је додао да је Међународни монетарни фонд окупирао Србију и да је Влада Србије само експозитура ММФ-а, а да ће радницима бити боље када се ослободе „страних фактора“.

[cincopa AsLAths9voYt]

Жиг Инфо/Н1/Блиц/

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар