Почетна » Рађају децу и са 14 година!

Рађају децу и са 14 година!

од admin
0 коментар

Само током прошле године скоро 450 тинејџерки у Београду постале мајке. По броју трудноћа код адолесценткиња налазимо се и даље у самом светском врху

ТОКОМ протекле године у престоници је 447 девојака старости до 19 година родило дете. Ова бројка нешто је мања у односу на лане, када је било 586 порођаја које су изнеле тинејџерке. Најмлађа породиља у 2014. била је стара 14, а најстарија 54 године.

Према подацима Градског завода за јавно здравље, просек старости жена које су током прошле године на свет донеле бебу је 31 година. Око 37,6 одсто мајки породило се између 20. и 29. године живота, а највећи проценат – 55,6 одсто у четвртој деценији.

– Имамо све више стопе рађања код девојака узраста 16 или 17 година и по броју трудноћа код адолесценткиња наша земља сврстава се у сам светски врх – тврде лекари Гинеколошко-акушерске клинике „Народни фронт“. – Половина ових трудноћа, којих има између шест и седам хиљада годишње на нивоу целе државе, завршава се намерним прекидом, а половина наставком трудноће и рађањем.

Највише деце, кажу подаци, рођено је у ГАК „Народни фронт“ – 7.034, а одмах затим у Клиничком центру Србије, где је на свет дошло 6.996 беба.

Када је у питању пол новорођенчади, „воде“ дечаци за један одсто. Наиме, у 2014. години, рођено је 10.412 дечака и 9.886 девојчица.

– Оно што је занимљиво јесте да је више од трећине жена имало компликације у трудноћи – кажу у Градском заводу за статистику. – У просеку је свака мајка хоспитализована шест дана – два пре и четири после порођаја. Свака друга жена која је прошле године постала мајка се први пут порађала.


САМО 15 ПОРОЂАЈА „50 ПЛУС“

ПОПРИЛИЧНО су ретки случајеви у којима су се Београђанке одлучивале да постану мајке у „искусним годинама“. Тако је забележено 75 порођаја жена између 45 и 49 година (скоро половина пре термина), а тек 15 оних са 50 и више година.

М. Љ. ПОПОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар