Почетна » РАДОВАО СЕ КАО ДЕТЕ Београђанину стигла порука да му је на рачун легла НЕВЕРОВАТНА СУМА, онда је клупко почело да се одмотава…

РАДОВАО СЕ КАО ДЕТЕ Београђанину стигла порука да му је на рачун легла НЕВЕРОВАТНА СУМА, онда је клупко почело да се одмотава…

од admin
0 коментар

Наш суграђанин је добио потврду од ПаyПал-а да му је легао новац на рачун, али једна ствар је била сумњива.

Џепарење, крађа делова или аутомобила, преваре… само су неки од начина отимачине у данашње време. Појавом сајбертехнологије, интернета и друштвених мрежа, створио се простор и за такозвани високотехнолошки криминал.

Свима су већ одавно познати мејлови у којима нас обавештавају да смо добили наследство и да је само потребно да „уплатимо одређени новчани износ да би адвокат послао даља упутства“…

Београђанин М. П. обратио се редакцији „Ало!“ и испричао како је замало опљачкан на потпуно другачији начин. Иако је високообразован и нове технологије су му веома блиске, преварант је био прилично уверљив, па се умало упецао.

– Имао сам приватни посао који сам затворио. Остале су ми неке вредне машине, које продајем преко огласа на интернету. Једног дана добио сам мејл потенцијалног купца. У поруци је са мном, на енглеском језику, контактирао човек и упитао да ли је оглас још актуелан. Обрадовао сам се, јер сам помислио да ћу коначно продати машине – започиње причу наш суграђанин.

 

Како каже, одговорио је на мејл и дао свој број телефона. Купац је био из Америке. Позвао је нашег саговорника и рекао да му све одговара, да је веома заинтересован и спреман да плати транспорт и царину.

– Тражио ми је број рачуна, на који ће преко ПаyПал-а уплатити новац. Све је било нестварно, али ништа није указивало на превару, јер лично нисам имао никакве обавезе. Зато сам и дао број свог рачуна – прича М. П.

Након тога, наш суграђанин је добио потврду од ПаyПал-а да му је на рачун уплаћен новац.

– Све је било како треба, осим детаља да је уплаћено више пара, у односу на првобитан договор. Био сам срећан јер сам успео да продам веома вредну опрему, само је остало да разјасним вишак новца – објашњава наш саговорник.

М. П. је контактирао с купцем путем мејла, обавестио га да је примио уплату и упитао зашто је износ већи од договореног.

– Објаснио је да је новац за трошкове транспорта, јер је ту обавезу преузео на себе, али да би те паре ја требало да уплатим шпедитеру. Дао ми је и број рачуна. Тада сам посумњао у целу причу и проверио свој рачун у банци. На њему није било средстава! – истиче М. П.

С обзиром на то да је у тренутку поменуте преписке била ноћ, а у Америци дан, постојала је могућност да наша банка још није евидентирала уплату.

– Сачекао сам јутро и проверио са банком. Када сам видео да нема уплате, схватио сам да је све заправо велика превара. Написао сам „купцу“ мејл у којем сам му се „захвалио“ на сарадњи и обавестио га да овога пута није успео – прича саговорник „Ало!“ и додаје да интернет преваранти, осим што пажљиво осмишљавају сваки корак, воде рачуна и о временским зонама у свету, и тачно знају када су им шансе за пљачку најбоље.

Сајберпретња

Број и врсте кривичних дела из области високотехнолошког криминала, као и проузроковану материјалну штету, веома је тешко проценити. Оваква кривична дела из године у годину у сталном су порасту, наводи МУП Србије, а начини извршења због природе савремених технологија веома су разнолики и све више софистицирани.

Кончита Пјевић    Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар