Почетна » РЕКОРД Највише првачића кренуће у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи

РЕКОРД Највише првачића кренуће у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи

од admin
0 коментар

У Основну школу до сада уписано 15.152 ученика, пријаве се примају све до 1. септембра.Прошле године у први разред осмолетки било је упусано 16.018 ученика.

У ПРВИ разред основне школе до сада је уписано 15.152 ученика, говоре подаци Секретаријата за образовање и дечју заштиту. Иако ће школе примати пријаве будућих ђака до 31. августа, већина родитеља је већ уписала децу, па је извесно да ће у клупама бити око 800 првака мање него прошле године.

Како наводе у Секретаријату, лане је у први разред уписано 16.018 ученика. Надлежни очекују да ће се до почетка школске године повећати број ђака првака, с обзиром на то да је у генерацији 2008. годиште, које креће у школу, рођено 17.000 малишана. Највише првачића кренуће у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи – око 330, а најмање у ОШ „Сутјеска“ у Земуну – 15.

– Ове године оборићемо рекорд у броју првака, већ смо уписали 300, а очекујемо да ће их бити укупно око 330, који ће бити распоређени у 11 одељења – каже Драгољуб Гачић, директор ОШ „Никола Тесла“ у Винчи. – Имамо заказне разговоре са психологом и педагогом за још тридесетак малишана. Претходних година уписивали смо 280-290 ученика, а ове смо превазишли сва наша очекивања.

Према подацима Секретаријата, највећа одступања у односу на прошлу годину бележе се на Чукарици. Наиме, у школе на овој општини уписано је 377 ученика мање него лане. Изненађење је повећање броја нових ученика на Врачару и Старом граду, пошто већина осмолетки на овим општинама годинама уназад муку мучи због малог броја ђака. Тако ће, после дужег времена, у школама бити по 76 малих ђака више, што је два одељења више.

– Уписали смо само 15 ученика првог разреда, али очекујем да ћемо до септембра имати бар тридесетак ђака – каже Јасмина Стојчић, директорка ОШ „Сутјеска“ у Земуну. – Пошто су већина наших ђака Роми, искуство од претходних година говори да они чекају последњи тренутак да се упишу. Од када је уведено да се ђак може уписати у школу којој територијално не припада, ако у њој има места, ми бележимо пад броја ученика. Основни разлози што родитељи и ђаци избегавају нашу школу је то што су 84 одсто ђака Роми.

ПРЕПОЗНАЈУ КВАЛИТЕТ

Основна школа „Влада Аксентијевић“ уписална је знатно већи број првака него прошле године. Док су лане једва „скрпили“ три одељења, од септембра ће у клупе сести 96 нових ученика.

– На знатно повећање броја првака утицало је то што се од првог до четвртог ради само у првој смени, а имамо и продужени боравак – каже Ивана Обрадовић, учитељаица. – Такође, наши ученици су први по резултатима на завршном испиту у општини Палилула, па је очигледно да су родитељи препознали квалитет који имамо.

БРОЈКЕ

*300 нових ђака биће у ОШ „Никола Тесла“ у Винчи

*337 првака је мање на територији општине Чукарица

*96 малишана уписало се у ОШ „Влада Аксентијевић“

 

Б. БОРИСАВЉЕВИЋ, НОВОСТИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар