Почетна Локалне вестиБеоград РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Ево где су возили руске ракете кроз центар Београда! (ФОТО)

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА: Ево где су возили руске ракете кроз центар Београда! (ФОТО)

од admin
0 коментар

Ради се о старим руским ракетама „земља – земља“, које су биле произведене за време хладног рата у Русији, а требало јед да се користе за време кубанске кризе

Ракете које су јутрос снимљене у центру Београда код Железничке станице, део су фундуса Војног музеја у Качареву, који се ових дана сели у Војни музеј у Београду, потврђено нам је у Министарству одбране.

– Ради се о потпуно безопасним ракетама које су део ракетног система “Луна” и које се пребацују из музеја у Качареву у Београд. То пребацивање је било планирано и извршено је данас. Важно је напоменути да није било апсолутно никакве опасности по становништво – кажу у Министарству одбране.

Ради се о старим руским ракетама “земља – земља”, које су биле произведене за време хладног рата у Русији, а требало јед да се користе за време кубанске кризе.

Пошто је мало познато да се у Качареву налазио Војни музеј с овако уникатним експонатима, овде је реч о сталној изложби наоружања која је направљена почетком седамдесетих година прошлог века у Мостару, а после рата је пребачена у Качарево. Поставка је имала бројне примерке. Ту су се налазили примерци од стрељачког наоружања до оклопних возила и артиљерије.

Иначе, ракетни систем “земља – земља” 9К52 Луна-М развијен је почетком шездесетих година у тадашњем Совјетском Савезу, на основу ракетног комплекса 2К6 Луна. Прво пробно лансирање ракете извршено је 27. децембра 1961, а систем је уведен у серијску производњу и оперативну употребу 1964. Користио се до почетка деведесетих у ЈНА.

(Телеграф.рс)

Можда ти се свиди

Оставите коментар