Почетна » Са псом и пред матичара?

Са псом и пред матичара?

од admin
0 коментар

Предлог ГО Врачар да се дозволи улазак кућним љубимцима у просторије општине. Мoгли би да са власницима уђу у услужни центар и салу за венчања

ИНИЦИЈАТИВА Врачараца да се псима и мачкама дозволи улазак у зграду општине наишла је на одушевљење власника кућних љубимаца, али и руководства неких других општина. Уколико ова одлука заживи, њихови четвороношци убудуће би могли да им праве друштво док чекају у реду или пак да буду гости на грађанском венчању. Иако је ова новина још у ваздуху, насупрот њима, идеја да слушају лавеж док чекају на документ није се допала оним суграђанима који немају љубимце.

Одборници Општине Врачар, на седници одржаној у понедељак, усвојили су предлог којим би се укинула забрана уласка паса и мачака у органе локалне самоуправе. Применом ове одлуке, општинама би остало да одлуче да ли ће постати „пет френдли“, а коначну реч даће Скупштина града.

У оним објектима на којима осване ова налепница, суграђани ће моћи да добију извод из матичне књиге или заврше неку другу обавезу у општини у пратњи свог љубимца. А ако одлуче да их до матичара отпрати крзнени пријатељ, имаће зелено светло.

– С обзиром на то да наша општина има највећи број кућних љубимаца, у разговору са грађанима донели смо ову одлуку – каже Михаило Групковић, председник Скупштине општине Врачар. – Усвојен је предлог, а и запослени су лепо прихватили ову нашу идеју. Досад се дешавало да власници оставе пса испред и дође до крађе, тако да је ово добро решење. Углавном би био омогућен улазак у услужни центар, али што да не и у свечану салу за венчања.

Ипак, када буду доносили одлуку, неке друге београдске општине ће, осим мишљења љубитеља животиња, узети у обзир и жеље оних суграђана који немају љубимце.

– Не воле сви псе, па тако треба узети у обзир и мишљење тих људи – каже Александар Савић, председник Општине Вождовац. – Размотрићемо ту могућност и уважити жеље и једних и других.

САВСКИ ВЕНАЦ

И већина других београдских општина је са одобравањем прихватила идеју Врачараца.

– Испред Општине Савски венац прошле године постављен је вез за псе, па грађани приликом посете могу да оставе своје љубимце испред улаза – кажу из ове општине. – Ако одлука заживи, став руководства је да мањим псима буде дозвољен улаз у шалтер-салу и услужни центар. Ту се кратко задржавају, најчешће неколико минута, како би подигли извод или предали захтев.

АПОТЕКЕ

ПРЕМА тренутно важећој одлуци, забрањено је псе и мачке уводити у објекте које користе органи државне управе и локалне самоуправе, као и просторије за здравствену заштиту грађана. Осим тога, љубимцима није дозвољен приступ просторијама у којима се обавља васпитно-образовна делатност, производња, контрола и промет лекова и животних намирница, као и верским објектима.

М. СТАНОЈКОВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар