Почетна » САД ЋЕ САМО ШТО НИЈЕ Где је уговор о „Београду на води“

САД ЋЕ САМО ШТО НИЈЕ Где је уговор о „Београду на води“

од admin
0 коментар

Неиспуњена обећања потопила уговор о „Београду на води“.

Тако се укратко може описати прича о помпезно најављеном заједничком пројекту пословних партнера из Уједињених Арапских Емирата и Владе Србије. Иако је, по најавама премијера Александра Вучића и градоначелника Београда Синише Малог, 2. септембра требало да буде објављен садржај Уговора о заједничком улагању за пројекат „Београд на води“, то се до објављивања овог текста није десило. Док први човек Београда најављује постављање камена темељца за “Београд на води”, део јавности указује на спорне тачке у овом пројекту, међу којима је необјављивање уговора само једна од ставки.

Деветанаестог августа премијер Александар Вучић овако је одговорио на питање медија када ће на сајту Владе јавност моћи да прочита уговор о „Београду на води“:

„Синиша, када ће да буде објављен уговор о ’Београду на води’?“

Синиша Мали: „У року од две недеље може да буде.“

Вучић: „У року од, каже, две недеље биће објављен.“

Од тада до данас прошло је више од 20 дана. Уместо уговора, градоначелник Мали је 4. септембра јавности дао још једно обећање:

„Уговор је питање… Дакле, ’closing’ је скоро готов. Значи, ’closing’ уговора, да уговор постане правоснажан, је питање дана или два. Тако да ја очекујем већ од следеће недеље да ће се створити сви услови да се уговор објави.“

Ово није први пут да је јавност остала ускраћена за уговор о заједничком улагању који су потписале Влада Србије и њена фирма „Београд на води д.о.о.“, те „Belgrade waterfront“и „Al Maabar International Investment LLC“ из Уједињених Арапских Емирата.

Иако је Мали најављивао да ће уговор бити објављен чим буде потписан, то се није догодило ни након што су 26. априла све стране парафирале документ. С друге стране, градоначелник најављује да ће крајем септембра бити постављен камен темељац за “Београд на води”, као и да ће бити завршени радови на савској Променади.

Иако смо питање, зашто се још увек чека на објављивање уговора послали на маил Кабинета гардоначелника, одговор нам још увек није стигао.

За Радомира Лазовића, активисту Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ која од почетка указује на неправилности које прате овај пројекат, ово је још једна порука да је дозвољена, како каже, државна нелегална градња.

„Ми смо то већ упозоравали, након што је изграђен онај нелегални штанд који касније није имао дозволе (Саванова, прим, Д.К.), након што се та променада прави без дозвола, након што се обала утврда модификује без дозвола. То су озбиљне ствари. Ми сада видимо да није потребно објавити ни уговор.“

Стручњаци упозоравају да је овакав однос државних институција према јавности штетан на много начина. Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности Србија, подсећа да и са законске стране ово подручје није обухваћено:

“Не постоји законска обавеза да се сви уговори које закључују влада, министарства, јавна предузећа и други органи, те којима се располаже јавном имовином унапред објављују и да се, на крају крајева, услови њихова валидност тим објављивањем. То није појава која је карактеристична за ову Владу Србије, напротив, имали смо доста сличних ситуација у прошлости. Увек се показало да је такво поступање лоше, јер се онда створи утисак да нешто није у реду, чак и ако можда јесте.”

Каже Ненадић, чија је организација указивала на кршења процедуре у вези с пројектом „Београд на води“. Иако тих примера није много, каже Ненадић, већина њих се односи на урбанистичке прописе.

„Где је било прилично очигледно да је План просторне намене урађен тако да одговара неким унапред зацртаним потребама и плановима потенцијалног инвеститора, а не онако као што предвиђа Закон о планирању и изградњи и други прописи.“

Премда не очекују превише од објављивања уговора, у Иницијативи „Не да(ви)мо Београд“ кажу би он могао расветлити много спорних детаља:

„Да видимо због чега се градско земљиште уступа и под којим условима се уступа. Због чега инвеститори не плаћају искоришћавање тог земљишта. Такође је занимљиво да се види како ће оно могуће бити преведено у власништво инвеститора. А, оно што је још занимљиво јесте под којим условима ће се Србија задужити са тих 270 милиона код инвеститора и какав ће бити начин враћања. Дакле, ту постоји јако пуно детаља.“

Иницијатива „Не да(ви)мо Београд“ најављује да ће ускоро позвати грађане на још један у низу протеста против реализације „Београда на води“.

 

Душан Комарчевић. РСЕ

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар