Почетна » Санте носе све пред собом

Санте носе све пред собом

од admin
0 коментар

Репортери „Новости“ са дунавским аласима и власницима бродова и сплавова од Пупиновог моста до Гроцке. У великој мери оштећена марина „Четврти јул“, а доста пловила остало заробљено у реци

ДА лед заледи цео Дунав, од једне до друге обале, престонички аласи кажу да се није десило од шездесетих. Мраз је оковао реку, а најкритичнија ситуација у понедељак је била на потезу од Пупиновог моста до Гроцке, где се створио ледени чеп. Већина бродова на Земунском кеју је уништена, а власници су бесни јер пловни пут на време није прочишћен. Због ниског водостаја, ледени слој је у неким деловима дебео до два метра.

Санте су уништиле марину „Четврти јул“ и сплавове на овом делу реке. Земунски аласи у понедељак су покушавали да спасу пловила која нису потопљена. Разбијали су лед око корита, померали санте и покушавали да бродове приближе кеју. Они чија су пловила остала заробљена могли су само да посматрају како њихови мезимци нестају.

– Да је држава одржавала пловни пут, до овога не би дошло – бесни су власници бродова и чамаца усидрених на овом делу реке. – Чим је Дунав почео да леди, пре пет дана, молили смо надлежне да ледоломац прође и „ослободи“ реку. Оглушили су се на наше молбе и сад је све узалудно. Нема нам помоћи. Лед је на неким местима дебео чак два метра, а ледоломац овде сигурно неће проћи.

Ледени чеп сада је направљен код Гроцке, а биће још горе када ледене санте из Апатина почну да стижу и слажу се овде. Зато ће српски ледоломци „Бор“, „Гребен“ и „Топола“ овде дежурати наредних дана. Грочански аласи своје бродове су извукли на време, а сада су у опасности само сплавови у овом делу реке.

Земун , З. Јовановић

– Све бродове сам извукао на обалу, сем једног – прича Слободан Јовановић Дане. – Њега ћу покушати данас или сутра машинама да „спасем“. Лед је у приобаљу дебео више од 15 центиметара, ко зна како је на средини реке. Ледио је Дунав и пре, али никада овако. Буде залеђен један део, а други остане „слободан“. Сад само можемо да чекамо ледоломце.

ЧЕКАЈУ ДА СТИГНУ ЛЕДОЛОМЦИ

ГРОЧАНСКИ аласи и власници бродова тврде да ће одваљене санте носити све пред собом, па и сплавове који се налазе у том делу. Зато верују да ће ледоломци лед почети да разбијају од Смедерева, ка Београду, пре него што почне њихово разбијање код Апатина.

Земун , З. Јовановић

БОГОЈАВЉЕЊЕ

ПЛИВАЊЕ за Часни крст, које је требало да се одржи у четвртак 19. јануара на кеју у Гроцкој, отказано је због лоших временских услова. Наиме, место на коме се плива прекривено је дебелим слојем леда, а разбијање није прихваћено због безбедности пливача. Организатори позивају грађане да се окупе у Цркви Свете Тројице 19. јануара како би заједно обележили велики хришћански празник Богојављење.

С. Б. МИЛОШЕВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар