Почетна Локалне вестиБеоград Шапић медаљама лечи болесну децу

Шапић медаљама лечи болесну децу

од admin
0 коментар

Одличја прослављеног ватерполисте од петка на хуманитарној лицитацијској продаји. Почетна цена сваког од 24 освојена трофеја од 3.000 до 10.000 евра

ЦЕЛУ спортску каријеру, низ од 24 освојене медаље, „златни делфин“ Александар Шапић ставио је на добош, а све у корист малишана којима је преко потребна помоћ. Он је данас добијена одличја с највећих ватерполо такмичења и званично „окачио“ на сајт Хуманитарне фондације Нови Београд.

Прослављени репрезентативац је одлучио да новац добијен од лицитацијске продаје трофеја оде за лечење најмлађих суграђана.

– Ништа на свету ми није вредније од синова и породице, а од материјалних ствари највредније су ми ове медаље – прича Шапић. – Тешко ми је било да их се одрекнем. Међутим, пошто је у питању здравље деце, нисам имао дилему када сам се одлучивао на овај потез.

Хуманитарна фондација Нови Београд, чији је Шапић оснивач, у претходном периоду обезбедила је терапије за око 40 особа, а покушава то да учини за још 63. Под њеним окриљем тренутно се налази шездесетак малишана, тридесетак одраслих, осам удружења и седам установа. Преко СМС-а, помоћ деци, али и одраслима, преко ове фондације пружило је око пола милиона грађана Србије.

– Сваку активност преко сајта радимо транспарентно, тако да онај ко уплати новац може сваког тренутка да прати његов ток, односно где је сваки динар отишао. Да би се спречиле злоупотребе, ми директно средства уплаћујемо клиникама које обављају интервенције – јасан је Шапић.

Овом приликом он је позвао и друге спортисте и јавне личности, као и организације, да се прикључе хуманитарној активности. Сајт Хуманитарне фондације Нови Београд (www.budihuman.rs) урађен је по највишим светским стандардима, тако да лицитације могу професионално да се испрате.

Сви заинтересовани колекционари имају могућност да погледају сваку од 24 изложене медаље које је Шапић освојио на олимпијским играма, светском првенству, светским лигама и куповима, као и на медитеранским играма. У аукцијској збирци се налазе и три одличја из клупских такмичења – Купа шампиона и Лен купа. Почетна аукцијска цена медаља креће се од 3.000 до 10.000 евра, колико коштају сребра и бронзе са олимпијских игара.

САИГРАЧИ ЗБУЊЕНИ

НА питање да ли су с њим контактирали саиграчи из репрезентације, председник Општине Нови Београд је рекао да су били збуњени његовом одлуком.

– Репрезентација је била срж наших каријера. Питање је да ли би то урадио свако, али када сам видео родитеље деце којој је потребна помоћ, нисам имао дилему. Ово је део нас, као да дајемо свој део тела – закључио је најбољи ватерполиста планете 2005. године.

НАЈВАЖНИЈА УТАКМИЦА    ИДЕЈА да аукцијски продам медаље да би се лечили болесни малишани родила се пре годину и по, када је почела с радом Хуманитарна организација. Долазили су код нас најтежи случајеви, и тада су ми прорадиле емоције и натерале ме да ставим прст на чело – рекао је Шапић, наглашавајући да му је ово најтежа утакмица, која се не може поредити са голом или медаљом.

М. Т. КОВАЧЕВИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар