Почетна » Синиша Мали: За пројекат изградње депоније у Винчи заинтересоване 52 компаније

Синиша Мали: За пројекат изградње депоније у Винчи заинтересоване 52 компаније

од admin
0 коментар

За пројекат изградње депоније у Винчи  већ су  заинтересоване 52 компаније, а током лета очекујемо објаву тендера за избор партнера, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

– Депонија у Винчи је потпуно несређена и представља велики еколошки проблем, који планирамо да решимо јавно-приватним партнерством. Будући партнер ће нам помоћи да у потпуности уведемо савремени процес управљања отпадом на територији града, изградимо нову фабрику за рециклажу тог отпада, као и постројење за производњу енергије из отпада. То је оно што савремене метрополе већ имају – рекао је Синиша Мали и додао да број заинтересованих компанија за пројекат говори да смо на добром путу.

Он је напоменуо да су представници тих компанија гости Београда данас и сутра и у наредна два дана имаће прилику да виде депонију у Винчи и остала комунална предузећа која су важна за процес чишћења у Београду.

– На основу њихових савета и искустава имаћемо јасну слику на који начин треба да дефинишемо концепт јавно-приватног партнерства. Током лета очекујемо објаву тендера за избор партнера. Очекујем да ћемо у наредних пет година завршити све, чишћење депоније и изградњу постројења, што ће бити велика еколошка ствар за град – рекао је Мали.

Он је најавио и велику пролећну акцију чишћења града и позвао грађане да се прикључе акцији и дају свој допринос како би град био уређенији и чистији. 

– Сваки грађанин Београда који има неку идеју шта треба да се очисти или среди може да се јави на телефон „Беокома”, а ми ћемо од 1. априла до 1. маја организовати акције чишћења дивљих депонија, сређивање фасада, урбаних џепова. Циљ је да се то не ради само један месец у години, већ да континуирано бринемо о чистоћи града – рекао је градоначелник.

Он је посебно истакао да се од 1. марта примењује Закон о планирању и изградњи који подразумева рок од 28 дана за издавање грађевинских дозвола.

– То је врло важан системски закон. До сада је дугачак процес издавања грађевинских дозвола одвраћао инвеститоре. Обједињена процедура издавања дозвола од 1. марта у граду се реализује и показали смо да смо озбиљна дестинација за инвеститоре, а њихова реакција је врло повољна – оценио је Мали.

Говорећи о сајму некретнина у Кану, где су представљене две стамбене куле као део прве фазе изградње Београда на води, градоначелник је рекао да су на том сајму 93 земље презентовале своје пројекте и тражиле инвеститоре, за разлику од Београда који има и инвеститора и идеју.

– То је управо оно због чега су сви позитивно реаговали на наш пројекат. Очекујемо да ће у наредних неколико недеља Скупштина Србије усвојити лекс специјалис, а након завршетка експропријације очекује нас почетак градње крајем лета. У првој фази Београда на води изградиће се 300.000 квадратних метара, а вредност инвестиција у наредних годину дана је 350 до 400 милиона евра. То је инвестиција која ће у потпуности да покрене нашу привреду и грађевинску индустрију, као и изглед Београда – нагласио је Мали.

Градоначелник је посебно нагласио да неће бити поскупљења комуналних услуга, као и да су градска комунална предузећа у току зиме добро функционисала, а већ од фебруара се ради на санирању ударних рупа после зимског периода.

Он је најавио и да ће у оквиру манифестације Дани Београда бити одржан велики број културних и спoртских манифестација у граду.

(beoinfo)

Можда ти се свиди

Оставите коментар