Почетна » СКАНДАЛ: У капели заменили тела покојника, па кремирали погрешну покојницу!

СКАНДАЛ: У капели заменили тела покојника, па кремирали погрешну покојницу!

од admin
0 коментар

Дошао сам да преузмем тело покојне таште из капеле, али уместо ње затекао сам тело друге жене коју сам тада први пут видео – љутито прича Божо Базина. Да трагедија буде већа његова ташта је кремирана,а породица је праву истину сазнала тек пре сат времена.

Док су на Бежанијском гробљу данас од 10 часова чекали бројни рођаци и пријатељи који су се скупили да на вечни починак испрате Љубицу Поповић, Базинину ташту, у капели ЈКП” Погребних услуга” у Делиградској улици дешавала се права драма и потрага за телом покојнице.

– Ташта је преминула у суботу у Земунској болници. Заказали смо сахрану за данас. Дошао сам рано ујутру до капеле и донео ствари да је обуку у ставе у сандук. Кад је све то било готово погледао сам покојницу, али то није била моја ташта. Знам како она изгледа. Људи из Погребног ми нису веровали. Морао сам да их убеђујем да то није она. На крају сам рекао да је моја ташта имала зубе, а та жена нема. Питао сам их да ли су нормални, и да ли знају шта су урадили? Онда сам позвао сам полицију – огорчен је Божо.

До забуне је највероватније дошло јер су се обе покојнице имале исто име и презиме.

– Обавестили су нас да ће нам данас дати урну и да ће сахрана ипак бити обављена. Сахранићемо празан сандук са урном. Страшно. Питао сам како можемо да будемо сигурни да је то заиста моја ташта, али су нам из Погребних рекли да је то заиста она – каже Базина.

Из Погребних услуга, су му због забуне, како Базука каже понудили да бесплатно уступе гробницу.

– Нисам пристао. Питам се како би реаговала моја супруга, да је била овде и доживела да види да нам уместо њене мајке, предају тело жене коју и не познајемо – каже он.

Погребно: Ангажовани на овом случајну ће бити кажњени
У пословању ЈКП „Погребне услуге“ никада није дошло до овакве грешке. Сви запослени који су били ангажовани у овом случају ће бити најстрожије кажњени.
– У нашу Капелу у Делиградској су стигле две преминуле особе са истим именом и презименом. Грешка је настала услед погрешне идентификације коју је извршило овлашћено лице из приватне погребне агенције коју је породица једне од преминулих ангажовала. ЈКП „Погребне услуге“ је стављено у незавидан положај. Нажалост, ЈКП „Погребне услуге“ није у могућности да врши контролу и утиче на њихов рад. Још једном изражавамо жаљење због ове ситуације и уверавамо Вас да ће ЈКП „Погребне услуге“ увести ригорознију контролу са циљем да се овакав случај више никада не догоди – кажу у „Погребним услугама“.

Из хуманих разлога, ЈКП ће сносити све трошкове који су настали због ове ситуације. У складу са договором са породицама преминулих особа, ЈКП „Погребне услуге“ ће организовати и извршити сахрану.

Након саопштења које је издало ЈКП „Погребне услуге“, редакцију „Блица“ звали су огорчени приватни погребници.

– Није тачно да је грешка могла да настане услед погрешне идентификације коју је извршило овлашћено лице из приватне погребне агенције коју је ангажовала породица јер идентификацију може да врши само породица. Постоји књига у свакој погребној агенцији у коју се све уписује: име преминулог, име његовог оца, број личне карте, у којој болници је преминуо, ко његово тело преузима и остало. Приватна погребна агенција не може да врши идентификацију већ искључиво породица преминулог – огорчено објашњава Мирослав Радојевић, власник „Погребно Радојевић“.

Он додаје да ће због лоше изјаве ЈКП „Погребне услуге“ приватници изгубити посао, а да ово није први пут да је ово предузеће направило овако страшну грешку.

– Сви знамо за случај да је прошле године направљена замена тела једне жене и једне девојке. Девојка је требало да буде сахрањена на Бежанијском гробљу, а они су је сахранили на Орловачи на место те жене, а њу на место девојке. Тај случај је заташкан, а господина Божу Базину нису могли да ућуткају – каже Радојевић.

Приватни погребници кажу да приликом идентификације тела у случају када се више покојника зове исто постоји посебна процедура.

– Када постоје два покојника са истим именом и презименом и истог пола онда се породице морају да погледају оба тела и поново изврше идентификацију свог ближњег. Они су у овом случају, када је родбина дошла, изнели прво тело које је било, без да су породици показали. Три дана касније када је дошла друга породица по друго тело, онда су тек схватили да је настала грешка – кажу приватници.

Марија Николић, М.Косановић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар