Почетна » Скупља вода од 1. августа

Скупља вода од 1. августа

од admin
0 коментар

Ускоро ће грађанима престонице стићи виши рачуни за „Инфостан“. Осим воде, скочиће и цена одржавања зграда. Кривац за нови удар на кућни буџет је инфлација

СУГРАЂАНИ ће када им у септембру стигне рачун за „Инфостан“ морати да издвоје више новца него до сада јер поскупљује вода као и одржавање зграда и лифтова! Иако је пре само годину дана повећана цена воде, она ће поскупети са обрачунима потрошње од 1. августа и овај пут.

Нови ценовник појединих комуналних услуга ступа на снагу за који дан. Из ЈКП „Београдски водовод и канализација“ већ су одлучили да ће цена најдрагоценије течности из славина бити виша за пет одсто. Кривац за нови удар на кућни буџет јесте инфлација од четири одсто, на коју се надлежни позивају и тиме правдају ново вредновање своје услуге. Поштеђених – нема! Тако ће се уместо досадашњих 75,73 динара по кубику плаћати 79,52. Привредницима и другим потрошачима, новчаник ће бити „лакши“ за 7,14 динара у односу на претходни месец, када су плаћали 137,28 динара.

По угледу на своје колеге, и ЈП „Градско стамбено“ могло би од августа да изненади Београђане својим ценама вишим за неколико десетина динара. За свој план, који су детаљно прорачунали, надлежни из овог предузећа чекају „зелено светло“ градоначелника. Они су му у петак предали захтев за сагласност за измене одлуке о висини накнаде за одржавање стамбених зграда.

Уколико овај захтев буде усвојен, одржавање зграде са лифтом биће три динара скупље по квадрату некретнине. То би значило да ће суграђани који живе у стану од 60 квадрата плаћати 180 динара сваког месеца. Ипак, невољама није крај. Џепови ће додатно бити празнији и када је реч о прању и чишћењу зграда, па ће уместо 178,40 динара сада плаћати 217,91.

Оправдање за нови ценовник од „Стамбеног“, наводно, јесте велика рупа у буџету за посао који обављају, будући да дотрајалост објеката захтева више средстава, а за хитне интервенције фали неколико стотина милиона динара. За сервис и веће интервенције не остаје скоро ништа, јер је око милијарду динара, од укупног буџета планираног за ову годину, довољно за само 86 одсто хитних поправки.

ПОВЕЋАЊЕ ПОСЛЕ ГОДИНУ ДАНА

Од 1. јула 2015. године почело је са применом новог ценовника за услуге ЈКП „Београдски водовод и канализација“. И тада су повећане цене воде и одвођење отпадних вода за пет одсто, а сагласност је дала Градска управа Београда. Нова цена воде била је 53,93 динара по кубном метру, док је цена одвођења отпадних вода коштала 21,8 динара по кубном метру.

СТAТИСТИКА ВОДА:
(кубик за домаћинства): Стара цена 75,73 динара Нова цена 79,52 динара
(за привреду и остале потрошаче):
Стара цена 137,28 динара Нова цена 144,14 динара

ОДРЖАВАЊЕ ЗГРАДА:
Стара цена 9,29 динара (по квадрату)
Нова цена 12,29 динара

ПРАЊЕ И ЧИШЋЕЊЕ: Стара цена 178,40 динара Нова цена 217,91 динар

Г. Н.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар