Почетна » СЛАБА ВАЈДА ОД ЂУРЂЕВДАНА Београдским печењарама слаби пазари, па дају и попуст уз ЈЕДАН УСЛОВ

СЛАБА ВАЈДА ОД ЂУРЂЕВДАНА Београдским печењарама слаби пазари, па дају и попуст уз ЈЕДАН УСЛОВ

од admin
0 коментар

Некада су се пред Ђурђевдан стварали редови испред радње, а сада тек с времена на време неко уђе унутра да купи килограм-два прасетине, тврде власници београдских печењара.

И стварно, дан пред велику српску славу, ништа око ових радњи, смештених углавном у околини пијаца, није наговештавало да се народ припрема за велику гозбу.

– Стање је стандардно. Људи узимају онолико јагњетине или прасетине колико им треба, чисто да би обележили славу у кругу породице – тврде месари.

Поред Никољдана и Аранђеловдана, Ђурђевдан је увек био „дан за профитирање“ печењара.

– Сада људи узму килограм-два, понеко тек цело прасенце. Ипак је лакше онима из унутрашњости него овде у престоници. Тамо људи имају своју прасад и могу једно да закољу за славу, а овде је скупо купити све већ припремљено – сматра Милош Јевтовић, власник печењаре на Зеленом венцу.

И док је већина пролазника само загледала робу у излогу, средовечни брачни пар је дошао по своју наруџбину од седам килограма прасећег печења јер, како кажу, „јагњетине увелико нема“.

– Највећа потражња је уочи и на сам дан славе. Мада, ево видите, мање је људи него икад. Није више као некада да морамо да радимо и ноћ и дан. Наше месо се пече у Милановцу, а некада се дешавало чак и да зафали – додаје Јевтовић.

Слична ситуација је и у другим печењарама око Бајлонија, Каленића… Прасенце од десетак килограма кошта 12.000 динара.

– Произвођачи су цену меса повећали за десет одсто у односу на претходну годину, па је самим тим она већа и у месари. Цена печења нагло је порасла око Нове године, али се од Божића вратила у нормалу. Килограм прасетине је око 1.200 динара, а јагњетине од 1.500 до 1.700 – каже Драган Кришан из печењаре на Скадарлији.

Месари, иначе, углавном дају попуст ако се узима цело прасе или јагње. Тако Београђане, на пример, цело прасе од десет килограма кошта исто као наручених седам килограма печења.

НЕЋЕ ДА ПЕКУ ТУЂУ РОБУ

Месаре и печењаре које смо обишли у центру престонице углавном не практикују услужно печење, већ нуде своју робу. Међутим, по граду има и доста оних које нуде и ову услугу.

НЕМА ВИШЕ НИ ГИЦА ИЗ ГЕПЕКА

Прасиће из гепека нисмо успели да пронађемо. Овакав вид трговине претходних година посебно је био популаран у околини пијаца, где су трговци нудили робу из својих аутомобила.

Мирослава Бркиц    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар