Почетна Локалне вестиБеоград СЛУЧАЈ СМРДЉИВОГ ПУТНИКА: Возач одређује кога ће да вози

СЛУЧАЈ СМРДЉИВОГ ПУТНИКА: Возач одређује кога ће да вози

од admin
0 коментар

Инцидент који се пре две вечери догодио на „Ластиној“ линији за Барајево, отворио питање која су права и обавезе шофера. Одлука о јавном линијском превозу дозвољава „мајстору“ да пресуђује

ШОФЕРИ јавног градског превоза су ту да превозе, али имају право и да забране улазак, или да „избаце“ из возила „непожељне“ путнике. Последњи забележен инцидент на приградској линији која саобраћа до Барајева, када је возач „Ласте“ одбио да крене док из возила не изађе суграђанин који је смрдео, изнова отвара питање граница њиховог одлучивања ко може, а ко не у возило.

У ГСП кажу да су обавезе возача, односно путника, дефинисане у члановима 36-40 Одлуке о јавном линијском превозу на територији града Београда. – Уколико путник прекрши неко од дефинисаних правила и тиме угрози безбедност других путника возач је дужан да га упозори на почињени прекршај и да га исправи тако да вожња буде безбедна за све путнике у возилу – објашњавају у ГСП. – Уколико корисник услуге одбије, возач има право да заустави возило и да затражи помоћ од полиције, али нема право да на основу физичких карактеристика, мириса и слично, избаци путника.

Улога судије додељена им је градском Одлуком о јавном линијском превозу којом су утврђена права и обавезе возача.

– Возач је дужан да дозволи улазак и излазак путника само из прва два возила, уколико дужина стајалишта омогућава истовремено заустављање више возила – стоји између осталог у члану 33. поменуте одлуке. – Према путницима треба да се опходи са пажњом и предусретљиво и да се стара о одржавању реда у возилу.

Следећи члан дозвољава возачу да одлучује кога ће пустити у возило, а кога не. У њему јасно стоји да није дозвољен улазак путнику који је пијан или оболео од заразне болести. Возач, такође, не сме да дозволи улазак у возило детету до шест година ако није у пратњи одрасле особе, као ни путнику чији пртљаг може да изазове повреду другог путника или оштећење аутобуса.

Реаговање возача највише је условљено понашањем путника, чије су међе, такође, постављене поменутом одлуком. И докле год их не прекораче, возач не мора да преузима улогу судије. Међутим, уколико њихово понашање није по прописима, возач има право да преузме улогу избацивача.

Такође, уношење пртљага, ствари и животиња, супротно одредбама ове одлуке, осим специјално дресираних паса водича слепих особа – није дозвољено. Забрањено је и ометање возача, бацање отпадака, загађивање и уништавање опреме, као и пушење, просјачење и продаја производа у возилу.

Возач је дужан да опомене путника који се непримерено понаша, а уколико се и поред тога оглуши о правила, возач не само да може да га избаци већ по градској одлуци и треба да му каже да напусти возило.

МОГУ ПАС И МАЧКА

Путник може у возило унети ручни пртљаг, дечја колица, инвалидска колица, ловачку или спортску опрему – пушку у футроли без набоја, скије или прибор за риболов, као и други пртљаг који својим димензијама и својствима не угрожава сигурност путника. У возило се може унети пас величине до 40 центиметара мерено у висини гребена и мачка, у посебном транспортеру прилагођеном врсти и величини пса или мачке, али само од 9.00 до 13.00 и од 18.00 до 24.00. Транспортер је сандук, кутија, кавез или било која друга чврста конструкција за превоз животиња у возилу примерена врсти.

БЕЗ ОРУЖЈА      У возило није дозвољено уносити ватрено оружје, лакозапаљиве предмете и течности, предмете који могу угрозити живот и имовину путника и возног особља, или их могу озледити, испрљати, оштетити или узнемирити. То не важи за полицију и Војску Србије када су на службеном задатку и носе лично наоружање у складу са посебним прописима.

Н. ВУКИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар