Почетна Локалне вестиБеоград ШОКАНТНО У Београду абортирају и девојчице, ево колико је најмлађа имала година

ШОКАНТНО У Београду абортирају и девојчице, ево колико је најмлађа имала година

од admin
0 коментар

Најмлађа пацијенткиња која је примљена у Клинику за гинекологију и акушерство КЦС и којој је извршен легалан прекид трудноће у Београду имала је само 14 година.

Ова Београђанка је на интервенцију дошла у пратњи своје мајке, што је најчешћи случај са тако младим девојкама. Практично, девојчицама.

„Приликом извршења абортуса ретке су ситуације када девојчица дође у пратњи партнера. За све ове године рада девојке долазе са мамом, јер родитељи и даље имају најважннију улогу у њиховом животу“, истиче професор Александар Стефановић са Клинике за гинекологију и акушерство.

У „Народном фронту“ је пак забележен случај извршења абортуса на петнаестогодишњакињи, а дневно у овој установи зна да буде и до шест прекида трудноће.

„Дешава се да девојчице поново направе исту грешку и да се врате код нас како бисмо им поново одрадили абортус“, прича директорка „Народног фронта“ проф. др Снежана Ракић.

У Београду се абортуси обављају у Клиници за гинекологију и акушерство КЦС, ГАК „Народни фронт“, КБЦ „Звездара“, КБЦ „Земун“, Инстититуту за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“, Војномедицинској академији и у 17 приватних здравствених институција.

Према подацима Градског завода за јавно здравље Београд, највећи број прекида трудноћа се обави у ГАК „Народни фронт“ (чак 51,3 одсто, од чега 1,2 одсто чине малолетнице).

У Београду је у 2014. години регистровано 3.480 прекида трудноће.

На Војномедицинској академији до сада није рађен абортус код пацијенткиња млађих од 17 година. Ови захвати се одрађују само одређеним данима – понедељком, уторком, четвртком.

Компликације

Иако многи верују да је абортус рутинска интервенција која траје од 10 до 15 минута, то је заправо озбиљна процедура и постоји могућност компликација. Реч је о интервенцији која се ради на слепо тако да током самог захвата ни лекари нису увек начисто да ли је све урађено како треба. Најтежа компликација која може да се деси при абортусу јесте да се инструментом пробуши материца. Ако се материца пробуши на месту где се налазе велики крвни судови, може доћи и до великог крварења, па чак и до вађења исте. Након овог захвата болови морају да постоје, али ипак је потребно да се обрати пажња, јер не смеју бити интензивнији од оних које жена осећа при нормалној менструацији. Највећи проблем након захвата може бити појава инфекција. Ако се она на време не заустави и не излечи, може доћи до слепљивања јајовода и до стерилитета жене.

Девојчице желе да забораве ту грешку

„Од самог старта се девојчице не осећају баш најбоље, јер је често трудноћа скривана од родитеља и околине. Највећи проблем је како рећи родитељима, како ће они реаговати на то. Девојке се осећају понижено, срамно и прва њихова реакција је ‘како си глупа, како си то могла себи да дозволиш’. Константно су у страху јер не знају да ли ће све бити у реду касније, али их исто тако и боли партнерова ‘превара’, јер се осећају напуштено“, истиче психолог Александра Јанковић.

За све девојке то је трауматизирајући потез, желе да га заувек забораве.

„Девојке не долазе код психолога ако им је мајка подршка, то се зна“, прича Александра, и додаје да је најважније да се ради на њиховом самопоштовању, да никада не занемаре себе или да поново угрозе свој живот.

Цене абортуса

Клиника за гинекологију и акушерство КЦС – 15.000 динара

„Народни фронт“ – од 11.000 до 20.000 динара

Војномедицинска академија – 21.000 динара

У мањим градовима јефтинији абортус

У државне клинике долазе углавном жене и девојке из сиромашнијих породица, док остали иду у приватне ординације јер за боље услове и за дискрецију имају новца којим се то плаћа. По мањим градовима у Србији абортус кошта две, три хиљаде динара, што је знатно јефтиније него у Београду.

 

Николија Кошак, 24. сата

Можда ти се свиди

Оставите коментар