Почетна Локалне вестиБеоград Спремите се за летње врућине!

Спремите се за летње врућине!

од admin
0 коментар

Стиже нам изузетно топао ваздух са севера Африке, који ће се задржати све до четвртка

БЕОГРАЂАНИ, спремите се за тропске дане усред пролећа! Према најавама метеоролога, високе температуре, које ће прелазити 30. поделак Целзијусове скале, стижу нам сутра и трајаће само до четвртка, када се очекује враћање на стандардни мајски ниво око 20 степени. Краткотрајни топли удар удариће на хроничне болеснике, којима се препоручује да заузму позицију у хладу оближњег парка и да се уз освежење одмарају у природи.

Ако до сада још увек нисте раздрмали летњу гардеробу из зимског сна, данас је идеалан дан за то. Већ од сутра, под утицајем топлог ваздуха из северног дела Африке, температуре ваздуха премашиће 30 степени. Два најтоплија дана од почетка године, уторак и среда, озбиљно су се „намерачили“ да оборе рекорд од 19. маја 1996. године, када је у Београду измерено рекордних 34,9 степени.

– Температура ваздуха очекивана за среду биће око 34 степена. Већ од четвртка, када нам стиже хладнији ваздух из правца запада, са Атлантика па ће се температура вратити у нормалу за овај период године – прича метеоролог Бранко Спаравало из „Метеоса“.

Лагана храна, памучна гардероба и отворена обућа олакшаће први сусрет са врелим летњим данима. Посебну пажњу на исхрану и терапију треба да обрате хронични болесници, старије особе и они који имају проблема са крвним притиском. Лекари саветују да је битно и да медитеранске температуре дочекате уз медитеранску храну.

Воће за десерт, а поврће са сиром и маслиновим уљем за оброк најбоље су решење за вреле дане – саветује докторка Нада Мацура. – Код свих особа, доћи ће до природног пада притиска. Тако они са високим притиском морају обратити пажњу на терапију, а онима са ниским препоручује се сланија храна и унос доста течности. Морамо бити спремни да полако улазимо у лето.

РЕКОРДНИ МАЈСКИ ДАНИ

34,9 – Најтоплији мајски дан измерен у Београду 19.5.1996.

34,5 – Најтоплији дани, у сто година, била су 27. и 28. мај 2008.

1,4 – Најхладнији мајски дан у Београду био је 3.5.1935. године.

24,0 – Просечна максимална дневна температура у мају.

*Мај 2014. године био је најтоплији икада забележен у свету.

К. М. – В. Р.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар