Почетна Локалне вестиБеоград „ШТА ЋУ, КАД ВОЛИМ“ Београђанин дипломирао у Бриселу и вратио се у Београд да – прави ципеле

„ШТА ЋУ, КАД ВОЛИМ“ Београђанин дипломирао у Бриселу и вратио се у Београд да – прави ципеле

од admin
0 коментар

Након што је завршио пројектни менаџмент у Бриселу, Стефан Павловић (27) одлучио је да се врати у Београд и настави породичну традицију – посветио се обућарском занату. У малој, рустичној радњи на Палилули, млади предузетник креира јединствене комаде обуће, торби и каишева по жељи муштерија.

– Изабрао сам да наставим породичну традицију, зато што је све мање квалитетних обућара, а ако вредно радите можете напредовати. Шта ћу кад волим обућу – признаје Павловић.

Предност ове обућарске радње је у томе што увек излази у сусрет захтевима муштерија, па се овде могу наручити и чизме од столњака или од крокодилске коже.
– Обраћају нам се и када желе да замене гуму на ђоновима, а било је и хирова када смо по наруџбини направили чизме од столњака, али муштерију увек треба испоштовати – додаје Павловић.

Индустријализација и јефтина роба из Кине утицали су да велики број занатилија и мајстора стави катанац на породичне радње. Бити обућар, столар или часовничар су занимања од који млади претежно беже, а има и оних који су управо у тим пословима пронашли себе и своју рачуницу.

Обућарска радња у власништву је породице Павловић од 1988. године
– Обућарски занат се учи цео живот, а обућарство није кафић да проради за 15 дана. У нашој земљи се мајсторство занатилије и уникатан рад не цене довољно. Надам се да ћемо управо ценом и квалитетом привући све више странаца – каже Стефан Павловић.

Породица Павловић је 2009. године основала фонд “Дом дизајна” са око 185 чланова, међу којима има модних дизајнера, сликара, архитеката, графичких дизајнера и фотографа. Циљ фонда је умрежавање дизајнера, њихова афирмација и заједничко пласирање производа, док њихове уникатне комаде посетиоци су могли видети на бројним изложбама на простору бивше Југославије, Италији и Грчкој.

Ј. Мирковић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар