Почетна » Шта је све ново у градском превозу у Београду?

Шта је све ново у градском превозу у Београду?

Нижа казна за шверцере, укида се летњи ред вожње, бесплатне карте

од Други Пишу
0 коментар

На јучерашњој седници Скупштине града Београда пред одборницима се нашла и измена Одлуке о јавном линијском превозу путника на територији града Београда, која ће омогућити нов начин наплате и контроле карата.

Овим документом уводи се још неколико новина у градском превозу, попут могућности бесплатних карата за учеснике манифестација у Београду, укидање летњег реда вожње и смањење цене казне за шверцере.

Када је у питању наплата карата, нова Одлука оставља простор за различита техничка решења. Тако се појам карте у измењеној одлуци широко дефинише:

„Возна исправа је сваки документ, уређај, картица, легитимација, односно друга врста исправе којом се доказује статус корисника услуге“.

Такође, лакше ће се мењати и тарифни систем, јер је предвиђено да га доноси јавно предузеће за наплату карата, уз сагласност Градског већа.

Што се тиче бесплатног превоза за време манифестација, остављена је следећа могућност:

„Надлежна организациона јединица може, по претходно добијеној сагласности градоначелника, одобрити легитимацију за посебне манифестације (значајни међународни скупови, културне и научне манифестације, програми размене студената, спортски догађаји и друго у којима је Град домаћин, суорганизатор, покровитељ и сл.), којом се остварује право коришћења услуге превоза без накнаде (бесплатан превоз).“

Новом, односно измењеном Одлуком дефинише се и начин контроле.

„Контролу путника обавља контролор или друго овлашћено лице. Контролор или друго овлашћено лице врше контролу возних исправа и возних карата лица која су затечена у возилу или лица затечених у резервисаном простору“ (Ово друго односи се на станице БГ воза).

Они при контроли морају да имају легитимацију. Онај ко нема испрвну карту или одбија да је покаже дужан је да контролору или овлашћеном лицу да податке о свом идентитету, након чега се издаје прекршајни налог.

Цена казне је снижена.

„Новчаном казном од 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице које се налази у возилу јавног линијског превоза без важеће карте“, стоји у новој Одлуци.

Осим ових промена интересантна је и новина укидања летњег реда вожње.

То не значи да ред вожње неће моћи да се мења, већ ће се то чинити по потреби. Дакле, неће бити одређеног датума у току лета када све линије „прелазе“ на редуковани ред вожње и почетком септембра када се враћају на зимски.

Како је раније најавио градоначелник Београда, план је да се читава мрежа линија подели на две зоне. Временска карта за једну зону, која важи 90 минута, коштаће 50 динара, дневна 120, а месечна 2.500.

Ученици старости до 19 година и сви Београђани старији од 65 неће плаћати превоз.

 

(Телеграф.рс)

Фото: Матеја Бељан

Можда ти се свиди

Оставите коментар