Почетна » Шта плаћају родитељи: Дан са дететом У БОЛНИЦИ 1.000 динара

Шта плаћају родитељи: Дан са дететом У БОЛНИЦИ 1.000 динара

од admin
0 коментар

„Наплатили су ми 5.000 динара јер сам седела поред болесног детета пет дана, а нисам имала упут“, револтирано прича за „Блиц“ Милена П. из Вршца.

Милена П. је са ћерком до пре неколико дана лежала у Институту за мајку и дете „Др Вукан Чупић“. Родитељ који с дететом проведе дан у дечјој болници плаћа „смештај“ ако до отпуста не набави упут.

– Дете је имало упут за преглед у Институту, па смо дошли из Вршца, али је задржана у болници. Ја нисам имала упут, а сестра на одељењу ми је рекла да га морам донети пре отпуста или ћу платити 1.000 динара по дану. Изашли су ми у сусрет и послали факсом захтев за упут нашем дому здравља, али до отпуста ништа није стигло. Рођак из Београда ми је позајмио новац, па сам платила – каже Милена.

Нашој редакцији јавило се још неколико родитеља који су слично прошли иако спавају заједно с дететом у кревету, или на столици, а оброци им се своде на попару, кувани грашак… У тоалетима нема сапуна, пешкира…

Ако имају упут, ништа не плаћају, али дан без упута кошта. За родитеље се праве оброци, то мора неко да плати. Ако немају упут, а ни паре, направимо уступак па сачекамо неколико дана да донесу упут из дома здравља. др Радоје Симић, директор Института за мајку и дете

Шта кошта 1.000 динара?

– Ако имају упут, ништа не плаћају, али дан без упута кошта. За родитеље се праве оброци, то мора неко да плати. Ако немају упут, а ни паре, направимо уступак па сачекамо неколико дана да донесу упут из дома здравља. О томе одлучује управни одбор установе – каже др Радоје Симић, директор Института за мајку и дете.

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој кажу да је накнада за пратиоце детета код њих 700 динара по дану, такође ако родитељи немају упут Фонда.

Проф. др Зоран Радојичић, директор Дечје клинике у Тиршовој, објашњава да је тај новац накнада за трошкове исхране, одржавања личне хигијене, коришћење простора…

– У случају да је породица из унутрашњости и нема никога ко би могао да извади и пошаље тај папир, трудимо се да га потражујемо од филијале РФЗО – објашњава Радојичић.

Радојичић каже и да се дешавало да неко нема упут, али да не плати трошкове и да то оставља „лош утисак онима који су обавезе измирили“.

Министарство: Неопходна сагласност

– Ако је дете примљено као хитан случај, у року од три дана од пријема неопходно је да се донесе упут од педијатра за лечење детета и упут за пратиоца, који оверава лекарска комисија РФЗО. Само када родитељи немају оверен упут, установа има право да наплати трошкове боравка за пратиоца по ценовнику који је сама дефинисала. Има родитеља који не знају да им је као пратиоцу неопходна оцена лекарске комисије, па долази до проблема – кажу у Министарству здравља.

Ана Вушовић Марковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар