Почетна » Сваке године све више алергичних особа

Сваке године све више алергичних особа

Главни кривци за овај пораст јесу савремен начин живота, повећање аерозагађења и промене у начину исхране

од Други Пишу
0 коментар

Број особа којe имају проблема са алергијом на полен сваке године се повећава од пет до 10 одсто. Међу онима код којих је ово повећање изражено су деца и млади, иако се алергија на полен може први пут појавити у било којој старосној доби.

Како каже др Оливера Човић Несторовић, специјалиста педијатрије, супспецијалиста алергологије и клиничке имунологије, главни кривци за пораст броја алергичних особа јесу савремен начин живота, повећање аерозагађења и промене у начину исхране.

– Полен је за нас, иначе, безопасан. Али, неке особе имају такав имуни систем који полен скенира, обради и означи као опасност по организам. Тада креће активација одбрамбених снага организма и он се бори са поленом као агресором. Симптоми који се том приликом јављају нису пријатни за особу са таквим имунитетом, а то су: цурење, свраб и запушеност носа, кијавица, кашаљ, промуклост, отежано дисање, сузење, црвенило и свраб очију, оток лица и регије око очију, интензивирање екцема и осип по кожи, главобоља – објашњава Човић Несторовић.

Све ово, каже, доводи до умора, малаксалости, лошег сна и раздражљивости па су и свакодневне активности смањене. Ослабљена је концентрација код деце у школи, али и код одраслих на послу. Због тога се опрез саветује учесницима у саобраћају, и пешацима и возачима.

– Алергије се углавном јављају у породицама у којима постоји нека алергијска болест, нарочито ако је присутна код родитеља. Зато се у таквим породицама брже препознају алергијски симптоми и лакше лече јер постоји искуство у вези са самом болешћу. Препорука је да се бар две, три недеље пре поленизације крене са употребом лека за алергије (антихистаминик), али по савету лекара. Значи, терапију не треба користити на своју руку. Потребно је урадити и преглед јер само тестирање није довољно – рекла је Човић Несторовић.

Важно је спречити продор полена у кућу: затворити прозоре, користити клима-уређаје са хепа филтерима, пречишћиваче ваздуха…

– По доласку кућу требало би пресвући одећу и умити се, али и опрати косу да би се полен склонио са коже. Да би се спречио продор алергена у организам, потребно је испирати нос морском водом три до четири пута дневно, испирати очи физиолошки раствором или вештачким сузама четири до шест пута дневно.

Избегавати излазак напоље у раним јутарњим сатима, нарочито од пет до десет часова, јер је тада највећа концентрација алергена. Пред излазак напоље ставити сунчане наочаре и прашкасти спреј у нос који блокира алергене – препоручује Човић Несторовић.

Најзаступљенији полен тисе, чемпреса и тополе

Ових дана полен десетак различитих врста дрвећа прави проблеме алергичним суграђанима. Тренутно су најзаступљенија поленова зрна тисе, чемпреса и тополе.

– У току је цветање бреста, врбе, јасена, лешника, тисе и чемпреса, тополе, четинара, јавора, граба, храста, а полако креће и бреза, један од већих алергена. Лепо време са ветром идеално је за пренос поленових зрна, због тога се саветује опрез свим алергичним особама. Још није кренуло цветање трава и корова, али су и они почели да ничу. Због тога је сада прави тренутак да се крене са третирањем корова. Посебно се ово односи на амброзију да не бисмо дошли у ситуацију да се она расцвета – рекла је Мирјана Митровић Јосиповић, координаторка за праћење алергена у Агенцији за заштиту животне средине.

 

Бранка Васиљевић, Политика
Фото: Н. Марјановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар