Почетна » Тегле домаћих ајвара и туршија разграбљене за час

Тегле домаћих ајвара и туршија разграбљене за час

од admin
0 коментар

Зимница пољопривредних произвођача из целе Србије стигла на новобеоградску пијацу, купци били презадовољни

ТУРШИЈА, ајвар, кувани парадајз, феферони, цвекла, компоти и џемови само су неки од домаћих производа којима су се се пољопривредни произвођачи из целе Србије представили на Пијачном каравану зимнице, који је јуче почео на пијаци „Блок 44“ у Новом Београду. Посетиоци су имали прилику да попуне своје зимске залихе, дегустирају  производе и из прве руке добију рецепте.

– Домаће, непрскано, без конзерванса – довикивали су продавци и мамили муштерије да застану, пробају и уверу се у квалитет. Традиционално, ајвар и туршија највише су се тражили, па су се ове теглице разграбиле за тили час, а сладокусци су своје цегере пунили џемовима од шљива и шипурака, као и слатким од смокве. Штандовима са паприком у парадајзу, са медом или сенфом и киселим краставчићима са феферонима прилазили су неповерљиво.

– Ајвар сви траже, јер немају времена да спремају – каже Надица Петровић из Бегаљице. – Траже се и компоти, а у понуди имамо од кајсије, брескве, крушке. Све је органско, тако да је квалитет загарантован.

Осим тегли са специјалитетима од црвених паприка, неизоставни су били и ликери и домаћи сокови, а муштерије су с ногу испијале покоју чашицу, да дегустирају и да се угреју.

– Наши ликери су специфични због тога што их кувамо, а не остављамо воће у ракији да одстоји на сунцу – хвали се Даринка Паучковић из Риђака код Владимираца. – Правимо их од ароније, ораховаче, рибизле или дрењина. Није прскано и све је то воће и поврће које смо ми произвели.

Размилели су се Београђани да пазаре зимницу спремљену на „смедеревцима“, по старим рецептима од органског воћа и поврћа. А они који нису стигли, моћи ће и данас да опреме свој шпајз.

– Немам где да спремим зимницу, а ону у хипермаркетима избегавам, па је ово одлична прилика да пазарим теглице органске хране. Дошла сам само по ајвар и туршију, а одлазим пуних торба.

М. Станојковић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар