Почетна » ТРИ ОПШТИНЕ НЕ ОБНАВЉАЈУ СТОЛАРИЈУ: Од 17 локалних самоуправа, Раковица, Сопот и Нови Београд без уговора са Министарством

ТРИ ОПШТИНЕ НЕ ОБНАВЉАЈУ СТОЛАРИЈУ: Од 17 локалних самоуправа, Раковица, Сопот и Нови Београд без уговора са Министарством

од admin
0 коментар

 

Осталих 14 локалних самоуправа у Београду имаће прилив новца од државе за ову намену, да би потом помогли субвенцијама својим грађанима да замене прозоре и врата, поставе соларне панеле, изолују зидове и кровове или замене котлове. У ове сврхе ресорно министарство укупно издваја две милијарде динара.

Како смо незванично сазнали у ГО Раковица, да прескоче учешће у програму одлучили су се из практичних разлога. Заинтересованост суграђана је велика, а новца неће бити довољно да би се свима изашло у сусрет. Стога, да се никоме не би замерили, конкурс је ове године прескочен. Из сличног разлога, и Сопоћани овога пута неће заменити столарију.

Нисмо конкурисали јер једноставно нема средстава у буџету којима би то могли да покријемо – рекли су за „Новости“ у ГО Нови Београд.

– На нашој општини има више од 4.000 стамбених улаза и потпуно је јасно да ми са нашим буџетом не бисмо могли да распишемо конкурс за све стамбене заједнице а да неког не дискриминишемо.

Челници Новог Београда овај пројекат оцењују као веома добар, међутим, сматрају да је, пре свега, намењен градовима.

– Сулудо би било очекивати од београдских централних општина да са својим буџетима могу да обезбеде средства за овакву врсту субвенција. Касе централних градских општина то не могу да поднесу, и ми то једино можемо да урадимо уз помоћ Града Београда – кажу у овој општини.

Измењени услови овогодишњег јавног позива министарства, отворила су врата и београдским општинама да се самостално пријаве, што су оне и искористиле. Како су најавили из ресорног министарства, ово није последњи јавни позив, биће их током ове године још. Они су за ову намену издвојили 250 милиона евра.

Незваничне пријаве којима тренутно располажу градске општине указују на то да су грађани Београда највише заинтересовани за замену столарије, иако пројекат нуди неколико опција које би допринеле унапређењу заштите животне средине. Такође, грађани би урадили и термичку изолацију зидова, а заменили би и котлове.

– На основу до сада евидентираних захтева, грађани се највише интересују за реконструкцију фасада – рекли су у општини Звездара.

– Међутим, расподела средстава зависиће искључиво од резултата конкурса, односно услова који сваки појединачни захтев испуњава. Зато је незахвално унапред одредити процену висине средстава за сваку од области.

Иначе, након потписивања уговора са Министарством рударства и енергетике, београдске општине у наредном периоду објавиће јавни позив за извођаче радова. Након њиховог избора биће расписан и конкурс за грађане и стамбене заједнице.

Уговори су потписани прошлог петка у Аранђеловцу са представницима 151 града и општина.

ЗЕМУН ПРВИ СА 30 МИЛИОНА
ПРЕМА подацима које су нам доставиле поједине градске општине о износима добијеним од Министарства рударства и енергетике, водећи је Земун. Ова локална самоуправа располагаће са чак 30 милиона динара, по 15 милиона од државе и из локалне касе. Следи Барајево које ће укупно имати 15 милиона динара, док ће Палилула располагати са само два милиона динара.

Г. Новаковић/А. З. Клисурић   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар