Почетна » У школу без хеланки, али и голог стомака

У школу без хеланки, али и голог стомака

од admin
0 коментар

Естрадни трендови приморали образовне установе у београду да донесу строге правилнике о облачењу. Дечацима забрањене све врсте шортсева и атлетске мајице

ЗАБРАНА упадљиве шминке, уских хеланки, шортсева и навијачких обележја, најчешће су ставке правилника облачења, који су на снази у готово свим основним и средњим школама на територији Београда. Директори, међутим, страхују да ова правила ипак неће моћи да испрате трендове, бар не она која девојчицама намећу естрадне певачице.

Устаљени кодекс облачења за образовне установе пре неколико година морао је добити и свој писани облик са јасним смерницама. Најпре средњошколци, а сада све чешће и основци, натерали су професоре да их због мајица на бретеле, кратких шортсева и неприкладиних сукњица врате из школе.

– Пре неколико година морали смо да уведемо правилник о облачењу, који није обухватио нове трендове дугих ноктију и нападног шминкања – објашњава Веселин Вуковић, директор ТШ „Нови Београд“. – Дечацима су строго забрањене све врсте шортсева и атлетске мајице, док девојчице не смеју да носе хеланке, припијену и провидну гардеробу. Нисмо имали проблема са навијачким обележјима, али деци препоручујемо да их не носе у школу.

Правилник о прикладном начину одевања јасно је изложен на огласним таблама и вратима школе, а о поштовању ових одредаба брине обезбеђење, као и дежурни наставници и разредне старешине. Када је реч о средњим школама, одредбе варирају у зависности од струке и природе образовања. Тако је Медицинска школа „Београд“ свој кодекс облачења прилагодила стандардима здравстене струке.

– Код нас је строго забрањено ношење пирсинга јер су деца на пракси у контакту са тек рођеним бебама, па постоји опасност од преношења бактерија на њих. Исто важи за надоградњу ноктију. С обзиром на то да велики број девојака похађа нашу школу, нисмо забранили шминкање, али о неприкладном облачењу и голом стомаку строго водимо рачуна – тврди Нада Трифковић, директорка Медицинске школе „Београд“.

Нашминкане и разголићене су и ученице завршних разреда основних школа. Иако у много мањој мери него средњошколци, и директори ових установа морали су да на улазним вратима подсете и децу и родитеље како је прикладно долазити у школу.

НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ СУ РОДИТЕЉИ

РАЗГОВОРОМ са ученицима лако се дође до решења, али директори тврде да родитељи представљају велики проблем.

– Увек прво децу позовем на разговор. Кроз причу и они схвате да су погрешили. Онда се сутрадан појаве родитељи тврдећи да децу треба пустити, да је то у складу са њиховим годинама. На крају се испостави немају представу како деца долазе у школу – тврди Нада Трифковић.

ШМИНКАЊЕ

– ШМИНКАЊЕ и нападни, вештачки нокти, популарни су већ од петог разреда, а све по узору на певачице – тврди Драги Лукић, директор Основне школе „Светозар Марковић“. – Приметно је да су деца у поподневној смени много неприкладније обучена, ваљда зато што из куће изађу док су родитељи на послу. Боримо се на све начине, али тешко је ићи у корак са трендовима.

К. МАЛЕШЕВИЋ     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар