Почетна » УЛАЗ НА ПРЕДЊА ВРАТА УКИДА ШВЕРЦОВАЊЕ: Надлежни у Београду поручују – карту за вожњу мораће свако да плаћа

УЛАЗ НА ПРЕДЊА ВРАТА УКИДА ШВЕРЦОВАЊЕ: Надлежни у Београду поручују – карту за вожњу мораће свако да плаћа

од Други Пишу
0 коментар

КАРТЕ у јавном градском превозу путника неће поскупети у наредних годину дана, а контролори ће покушати грађане да „наговоре“ да улазе само на предња врата како би се оне редовно плаћале, рекао је за РТС директор новоформираног предузећа „Наплата превозне услуге Београд“ Славен Андрић.

У престоници аутобусе, трамваје и тролејбусе користи око 800.000 грађана, док се месечно прода тек 120.000 карата, што представља свега 15 одсто.

Из овог градског предузећа очекују да ће се и поред досадашње културе неплаћања услуге, уз подизање квалитета превоза и уласка на предња врата возила, повећати продаја карата.

– Грађани не треба да брину да ће карта да поскупи – наговестио је Андрић.

– Имаће садашњу цену сигурно и наредних 12 месеци – наговестио је Андрић.

– Предузеће на чијем сам челу бавиће се пре свега наплатом, логистиком и руковођењем јавног превоза путника у престоници. Установили смо да можемо у фреквентним интервалима када грађани путују на посао и враћају се, да смањимо гужве. Ако редукујемо ред вожње, тако што ћемо викендом смањити број полазака и повећати број полазака у „шпицу“, можда ћемо успети да смањимо гужве и да обезбедимо да путници могу да улазе на предња врата.

Први човек новоформираног предузећа сматра да ће се тиме подићи свест грађана о куповини карата и да ће контроле уродити плодом. Он истиче да у граду постоји одређени број линија које нису толико оптерећене, па би и да би са њих возила требало пребацити на оне које имају већи прилив путника.

– Такође, биће и нових аутобуса који ће саобраћати на оптерећеним линијама – прича он.

-И контролори ће у наредном периоду покушати да објасне путницима зашто је добро плаћати услугу превоза. Они ће можда наредних неколико месеци, па чак и годину дана да раде на свести и да покушају да објасне да је добро да се купују карте јер ће сав новац од купљених карата ићи директно у буџет Града, а не у приватне фирме. Да ли ће бити кондуктери или контролори, небитно, али ће имати исту функцију, да путници не могу ући на предња врата ако немају купљену карту.

Предузеће је тренутно још у фази оснивања и очекује се да ће пуну функцију моћи да постигне тек од Нове године. Иначе, Град још није раскинуо уговор са турском фирмом „Кенткарт“ која је више од деценије контролисала наплату карата у главном граду.

ОДРЖАН ПРОТЕСТ СИНДИКАЛАЦА

ЗБОГ оснивања новог предузећа за наплату карата, крајем септембра одржан је и протест синдикалаца ГСП испред градске скупштине.

Како је тада најавио градоначелник Александар Шапић, желео је да се направи „чисто“ предузеће, које ће највећим делом бити састављено баш од кадрова ГСП.

Ш. М.  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар