Почетна » Ултразвук за све домове здравља

Ултразвук за све домове здравља

од admin
0 коментар

Београђани ће убудуће краће чекати на специјалистички ултразвучни преглед. Планом Секретаријата за здравство за 2016. предвиђени су набавка нових ултразвучних апарата

БЕОГРАЂАНИ ће убудуће краће чекати на специјалистички ултразвучни преглед. Планом Секретаријата за здравство за 2016. предвиђени су набавка нових ултразвучних апарата, пет возила за Хитну помоћ и десет аутомобила за пацијенте на хемодијализи, сређивање лабораторија и здравствених станица и изградња два нова дома здравља.

Градски секретар за здравство др Вера Дражић, у разговору за „Новости“, истиче да је буџетом предвиђено 172 милиона динара за ову област. У куповину медицинске опреме биће уложено 119 милиона динара, док је за инвестиционе радове „калкулисано“ 53 милиона динара.

– Пошто су највеће гужве за преглед ултразвуком, скоро сви домови здравља добиће по нов ултразвучни апарат – наглашава Дражићева. – За оне који су то тражили биће набављена опрема за одељење гинекологије, а куповином апарата за дијагностику биће побољшан рад лабораторијских служби. Десет путничких возила за превоз пацијента на хемодијализу биће, углавном, распоређено приградским општинама.

У финансијском плану за следећу годину је и замена електричних инсталација у ДЗ Раковица и Вождовац, амбуланти у Ритопеку, као и сређивање котларница.

– Почетком следеће године почеће изградња дома здравља на Лабудовом брду, који ће бити завршен 2017. Ова здравствена установа површине 2.000 квадратних метара имаће службе опште медицине, педијатрије, гинекологије, стоматологије, лабораторију и поливалентну патронажну службу – истиче др Дражић. – Пројекат за ДЗ у Борчи још није завршен, па би радови требало да почну у другој половини 2016.

У оквиру пројекта Министарства здравља, све здравствене установе биће окречене, а санитарни чворови биће сређени.

КЛИНИЧКИ ЦЕНТРИ ИДУ РЕПУБЛИЦИ

ИЗМЕНАМА Закона о здравственој заштити, КБЦ „Звездара“, „Бежанијска коса“, „Земун“ и „Др Драгиша Мишовић“ ће прећи у надлежност Министарства здравља, што ће растеретити градски буџет и омогућити већа улагања у примарну здравствену заштиту.

– У надлежности Секретаријата ће остати 17 домова здравља и шест завода – каже др Вера Дражић.

ОПРЕМА

СРЕЂИВАЊЕ здравствене станице у насељу Степа Степановић је завршено и следи њено опремање. У току су радови на објекту у Јајинцима, а боље услове могу очекивати и житељи Малог Мокрог Луга. За опремање ових здравствених станица Град је издвојио 40 милиона динара.

Б. Борисављевић    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар