Почетна Локалне вестиБеоград Уместо књижаре – банка

Уместо књижаре – банка

од admin
0 коментар

Разочарани продавци, али и купци који пазаре књиге за багателу

ПРЕСТОНИЧКЕ књижаре настављају да одумиру! Последња у низу је чувена „Просветина“ „Данило Киш“ на Теразијама 26, објекат у којем је често могао да се сретне и наш нобеловац Иво Андрић, а у који ће се, како сазнајемо, ускоро уселити једна – банка!

Због затварања ове култне продавнице књига, једна од најстаријих издавачких кућа у земљи је снизила цене својих издања и оних која је откупила од других издавача. Попусти су од 20 до 70 одсто, а на акцији која ће трајати све до 1. јуна, могу се пазарити романи, поезија, дечје књиге…

– Од најјефтинијих, али не мање квалитетних, продајемо „Изабрана дела“ Доситеја Обрадовића за свега 250 динара, а „Врз“ Благоја Којића за 50 – прича продавац, који не крије разочараност због селидбе. – Продајемо и комплет од два дела Хенрија Милера по цени од 270.

А с обзиром на то да новчаник ограничава жеље љубитеља књига, они који могу да издвоје око 500 динара, могу да се определе за више домаћих и страних издања. Међу меким и тврдим повезима са попустом су „Мој деда патријарх Павле“ Снежане Милковић по цени од 590 динара и Бранко Миљковић „Орфејско завештање“ које кошта 540.

Муштеријама ће недостајати ова књижара, која нестаје после скоро 60 година са мапе главног града због враћања зграде првобитним власницима.

– У данашње време на 30 кафића иде једна књижара – резигнирана је матуранткиња Магдалена Митевска. – Мислим да је проблем и што се данас објављује све и свашта.

Ј. Новаковић  Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар