Почетна » УМЕСТО СВЕЧАНОСТИ МАЛИШАНИ ПОНИЖЕНИ Деци нису дали књижице због дуга родитеља

УМЕСТО СВЕЧАНОСТИ МАЛИШАНИ ПОНИЖЕНИ Деци нису дали књижице због дуга родитеља

од admin
0 коментар

Ђаци другог разреда ОШ „Светозар Милетић“ свечано су се обукли за доделу књижица. Део њих остао је уплакан: нису их добили јер њихови родитељи нису платили рату за књиге.

– Нека деца су тада добила књижице и хвалила се, док су друга која су остала без књижице туговала, а нека и гласно јецала. Моја унука је дубоко патила, сломљене душе, са питањем шта ли је она то погрешила, кад је пуно учила, све знала и слушала, а није добила књижицу – прича за „Блиц“ и тужна и огорчена Милица Трипковић Ђалић, бака једне од ученица.

Малишанима, који су сви претходно позвани на родитељски састанак ради доделе књижица, у школи је саопштено да због последње неплаћене рате за уџбенике неће добити књижице.

– Та обавеза би свакако била измирена. А да ли је ово начин да децу, која иду тек у други разред, на овај начин постидимо због новца. Моја ћерка је јуче одмах у школи измирила обавезу. Учитељ јој се извинио и рекао да је добио такву информацију

пре самог почетка родитељског састанка – објашњава она.

Да је све могло другачије, слажу се и други родитељи.

– Школа је могла да родитељима најави планирану опцију, да се деца не потресају – кажу родитељи.

А шта се заправо десило?

Наставничко веће школе је, како каже директор Мирољуб Мосуровић, донело одлуку да се не уручују књижице ђацима чији родитељи нису измирили дуговања према школи. Каже да је такву одлуку поздравила већина родитеља аплаузом.

– Дуг према школи износи 1.500.000 динара за трошкове исхране и књига. Крај је школске године, људи иду на одмор 1. јула, а имамо најаву да ће нам бити блокиран жиро-рачун због дуговања родитеља. Враћамо се 20. августа на посао, а до тад запослени треба да приме још две плате. Родитељи су упозорени да измире дуг путем телефона и писма – рекао нам је директор школе Мирољуб Мосуровић у телефонском разговору.

Међутим, након што смо затражили одговоре од Министарства просвете, стигли су одговори да ће подела ђачких књижица бити 28. јуна, а на захтев појединих родитеља, који због путовања неће бити ту, уручене су им раније.

– Подела књижица нема везе са измирењем дуга родитеља за исхрану и уџбенике – наводи се у одговору Министарства.

Као да су дискриминисали децу

Психолог Зоран Миливојевић каже да није добро никако за дете таква ситуација јер код њих изазива стид и срам.
– То је као да је направљена дискриминација на богате и сиромашне, на одговорне и неодговорне родитеље. Типично је за децу да се поистовећују са родитељима. С друге стране, треба разумети и школу која има великих проблема да измири све рачуне на време – каже Миливојевић.

Марија Николић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар