Почетна » УВОДЕ СЕ НОВА ОВЛАШЋЕЊА Велика промена у раду комуналних полицајаца! Нико неће бити поштеђен, а ако га не послушате платићете 50.000!

УВОДЕ СЕ НОВА ОВЛАШЋЕЊА Велика промена у раду комуналних полицајаца! Нико неће бити поштеђен, а ако га не послушате платићете 50.000!

од admin
0 коментар

Нова овлашћења комуналне полиције, када је реч о контролама дивљих таксиста, само што нису ступила на снагу, о чему је „Ало!“ јуче писао. Међутим, на листи предлога за нова овлашћења нашло се још неколико интересантних ствари, о којима ће се разматрати – рад у цивилу, дозвола за одузимање робе уличним продавцима, видео-надзор на униформи комуналног полицајца…

Комунална полиција покренула је иницијативу да се у изменама Закона о комуналној полицији уврсте предлози, који би овој служби олакшали рад, истиче за „Ало!“ Дарко Дујовић, шеф комуналне полиције.

Међу новим овлашћењима је и рад у цивилу. Овакав рад би комуналној полици олакшао посао када је о уличној продаји реч.

– Могли бисмо неометано да прилазимо уличним продавцима, који иначе, кад нас угледају, побегну. Пример овог проблема је Кнез Михаилова, где је ситуација сад много боља него пре неколико година, али и даље се боримо са уличним продавцима, који прате наше кретање, те у договору са својим посматрачима беже када смо у близини – каже Дујовић и додаје да управо с уличним продавцима имају много проблема.

Komunalna policija

Према његовим речима, сада, кад комунална полиција затекне уличног продавца робе непознатог порекла и без дозволе за продају, пише записник и предаје га тржишном инспектору. Неретко, услед немогућности наплате казне, продавци добијају заменску казну и тако проблем не бива решен до краја, истиче „Ало!“ саговорник.

– Тражили смо да нам се омогући заштитна мера одузимања, што сада може само тржишни инспектор да уради. У том случају бисмо на лицу места, уличном продавцу одузели робу за коју нема дозволу. Верујемо да би то много смањило проблем уличних продаваца – прича Дујовић.

Ефикаснији видео-надзор, како каже наш саговорник, такође је један од захтева.

Ми и сада имамо овлашћење за видео-надзор, али то подразумева коришћење камера само на неким локацијама, где константно долази до нарушавања комуналног реда. Тражили смо да се то овлашћење прошири и да имамо камере на униформи, тако да можемо да их користимо на свакој локацији која захтева снимања употребе средстава принуде или претрес – каже Дујовић и истиче да би пре почетка снимања свакако обавестили лице, што би умногоме помогло заштити комуналних полицајаца.

На поменутом списку нашао се и предлог о кажњавању за непоштовање усменог наређења.

– Наиме, тражили смо да, уколико комунални полицајац испише казну за непрописно паркирање и лице коме је казна исписана и даље не жели да се помери возило, треба да добије казну за непоштовање усменог наређења. Уколико се оглуше о ову наредбу, требало би да плате: физичко лице 5.000 динара, предузетник 25.000, а правно лице 50.000.

Заустављање возила

Комунална полиција сада нема право да заустави аутомобил у покрету, већ само уколико је непрописно паркиран.

– Уколико их затекнемо у прекршају, неретко седну у ауто и побегну. Са новим овлашћењима имали бисмо право да зауставимо такве аутомобиле и самим тим би комунални ред би био бољи – каже Дујовић.

Прикупљање информација

Како каже наш саговорник, до сада је ова служба имала проблем уколико на месту кршења комуналног реда не затекне починиоца.

– До сад нисмо имали право да прикупљамо информације код комшија и слично. Тражили смо да се то сад промени, јер бисмо тако могли да ухватимо лице одговорно за прекршај – каже Дујовић.

Ивана Мишић   Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар