Почетна » ВАЖНО Ево докле може код лекара са старим књижицама!

ВАЖНО Ево докле може код лекара са старим књижицама!

од admin
0 коментар

Од 1. јануара РФЗО више не издаје и не оверава здравствене књижице, а осигураници којима су оне оверене пре тога, здравствену заштиту могу да остварују на основу тих књижица до истека овере, односно уручења нове здравствене картице.

Осигураници који су поднели захтев за електронску картицу, а она им још није уручена, након истека овере “старе“ здравствене књижице, или у случају губитка оверене „старе“ здравствене књижице, здравствену заштиту остварују на основу “Потврде ПЗК“ коју издаје матична филијала Републичког фонда.

Потврду издаје искључиво матична филијала уколико су измирени доприноси, саопштено је из РФЗО.

Потврде о поднетом захтеву за замену здравствене књижице здравственом картицом преко Портала е-Управа или на шалтерима ЈП “Пошта Србије” не могу користити у здравственим установама приликом остваривања права на здравствену заштиту, јер она служи искључиво као доказ о поднетом захтеву за замену исправе здравственог осигурања.

Потврда ПЗК“ не издаје се деци, трудницама и породиљама, који све до уручења здравствене картице, могу користити стару здравствену књижицу, без обзира што није оверена.

Потврда се не издаје ни пензионерима који имају трајно оверену стару здравствену књижицу, а коју могу користити све до уручења здравствене картице.

Уручењем здравствене картице, старе здравствене књижице, као и Потврде престају да важе, односно аутоматски се поништавају.

У наредном периоду Републички фонд за здравствено осигурање наставља са пријемом захтева за замену здравствених књижица здравственим картицама.

Захтеви се могу поднети како на шалтерима Републичког фонда, тако и путем Портала е-Управа или на шалтерима ЈП ”Пошта Србије.

Тањуг/Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар