Почетна Локалне вестиБеоград ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА ИПАК ДОДАТНИ ТРОШАК: Раздвајање ставки на рачуну за коришћење услуга „Чистоће“ фирмама донело веће обавезе

ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА ИПАК ДОДАТНИ ТРОШАК: Раздвајање ставки на рачуну за коришћење услуга „Чистоће“ фирмама донело веће обавезе

од admin
0 коментар

 

Надлежни су уверавали да се рашчлањивање ставки на услугу сакупљања и одношње смећа и засебно услугу одлагања отпада, неће одразити на буџет ни грађана, а ни предузетника. Али, августовски рачуни показали су да није баш тако. Осим досадашњих 16,50 динара по квадрату локала, правна лица морају да плате и додатних 4,16 динара по квадратном метру за складиштење отпада које сада ради „Беочиста“.

На примеру Бранкице С., власнице једне престоничке фирме јасно се показало ко ће у новој расподели „снага“ поднети највећи терет. Њој је рачун за август испоставила „Градска чистоћа“ по цени од 16,50 динара по квадрату, тако да је за простор од 67 квадрата добила рачун за сакупљање и транспорт смећа – 1.105,50 динара. Али, то није њен једини трошак.

– Одвојено од овог рачуна, који стандардно добијам у истом износу од почетка године, стигао ми је и рачун за „Инфостан“ са једином ставком за одлагање комуналног отпада – наводи суграђанка. – Ову услугу морам да платим још 279 динара, односно 4,16 динара по квадрату. Схватила сам да ће ставку које се односе на отпад раздвојити на рачуну два предузећа, али да ће укупан износ остати исти. Испоставило се да за мене то не важи.

Када се дубље зађе у одлуке које су надлежни доносили у претходних годину дана види се да ово није једино поскупљење које трпе предузетници. У октобру 2020. године ЈКП „Градска чистоћа“ кориговало је постојећи ценовник. Том приликом, са 13,90 динара по квадрату, цена одношења смећа скочила је на 16,50 динара, односно за 2,6 динара. Тако су тада рачуни за, на пример, локал од 67 квадрата увећани за око 174 динара. Када се на то дода и ставка од 279 динара за „Беочисту“, уведена претходног месеца, испоставља се да су од октобра 2020. до сада рачуни за локал поменуте квадратуре већи за 453 динара. То ће на годишњем нивоу износити чак 5.436 динара, од првобитног поскупљења 2020. до увођења накнаде за „Беочисту“.

Појединци, такозвана физичка лица такође су поскупљењем, у октобру прошле године, односно унапред, „намирили“ раздвајање надлежности. Иако се званично за грађане цена није променила поделом на услуге „Чистоће“ и приватног партнера, то је само привид. Подсетимо, услуга за комунални отпад октобра прошле године увећана је за 0,96 динара по квадрату. Тако је уместо дотадашњих 5,64 динара по квадратном метру, нова цена износила 6,60 динара. Међутим, у јуну ове године „Чистоћа“ је донела нови ценовник по којем се чини да је чак појефтинила, јер сада њене услуге стају 5,61 динар по квадрату стана. Ипак, разлика до 6,60 динара, односно 0,99 динара по квадратном метру, иде за услуге „Беочисте енергије“.

Иначе, важећи ценовник за комуналне услуге суграђани могу да пронађу на сајтовима ЈКП „Градска чистоћа“ и ЈКП „Инфостан технологије“.

ОСИГУРАЛИ СЕ ОД НЕПЛАТИША
ПРАВНИМ лицима рачуне за смеће углавном директно испоставља „Градска чистоћа“. Због тога их је изненадио рачун „Инфостана“ са једном једином ставком – одношење комуналног отпада. Изгледа да је „Беочиста енергија“ на овај начин желела да осигура наплату будући да „Инфостан“ неплатише редовно опомиње пред утужење.

– Почев од августа 2021. године у складу са Одлуком о управљању комуналним, инертнм и неопасним отпадом, услуга „изношење смећа“ раздвојена је на две ставке: „сакупљање и транспорт комуналног отпада“ и „одлагање комуналног отпада“. „Инфостан“ је у обавези да у законским роковима покрене поступак принудне наплате за доспеле а неизмирене обавезе свих корисника у систему обједињене наплате – наводе у ЈКП „Инфостан технологије“.

Г. НОВАКОВИЋ – М. СТАНОЈКОВИЋ   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар