Почетна Локалне вестиБеоград Управни суд наложио заустављање радова на изградњи гондоле на Калемегдану

Управни суд наложио заустављање радова на изградњи гондоле на Калемегдану

од admin
0 коментар

 Институт је у саопштењу објављеном на сајту рери.орг.рс навео да је решењем од 19. априла Управни суд закључио да је захтев за одлагање извршења решења основан, те да би извођење радова на Калемегдану могло да има „ненадокнадиве последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину“.

„Према закључку Управног суда, извршењем решења о грађевинској дозволи била би нанета штета ширим интересима јавности која би се тешко могла надокнадити“, стоји у саопштењу.

Наводећи да по решењу Управног суда радови на Калемегдану „не смеју бити настављени док суд не донесе коначну одлуку о законитости грађевинске дозволе“, Институт је оценио да одлука Управног суда „показује да владавина права у Србији и даље постоји те да борба за заштиту животне средине и јавног интереса правним средствима даје резултате“.

РЕРИ је у саопштењу позвао надлежне органе, а посебно Министарство грађевинарства, Министарство туризма и телекомуникација, Град Београд и ЈП „Скијалишта Србије“ да „поштују законе и обуставе све активности на изградњи гондоле које наноси трајну штету јавном интересу“.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 1. априла издало решење о грађевинској дозволи којом се на подручју Београдске тврђаве и археолошког налазишта „Антички Сингидунум“ на Калемегдану одобравају припремни радови који укључују ископ земље и побадање бетонских шипова.

Министарство: Поштујемо одлуку суда, надамо се да ће и по тужби радити једнако ажурно

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да ће поштовати одлуку Управног суда о одлагању извршења решења тог ресора за припремне радове на изградњи гондоле на Калемегдану. Министарство је у саопштењу навело да ће „као и увек до сада“, поштовати одлуке суда „јер је у оквиру своје надлежности донео законито решење“.

„Изражавамо наду да ће Управни суд по тужби против решења Министарства радити једнако ажурно и ефикасно као што је донео решење о одлагању извршења нашег решења“, стоји у саопштењу.

Додаје се да је посебна грађевинска дозвола којом се одобравају припремни радови на Калемегдану „донета по захтеву Скијалишта Србије на основу члана 133. Закона о планирању и изградњи и у складу с важећим просторним планом и планским актима града Београда, као и у складу с решењем Завода за заштиту споменика културе“.

Државна секретарка у министарству Александра Дамњановић за Н1 каже да се диви брзини којом је суд реаговао, али инсистира да се Министарство придржавало свих важећих аката који се тичу изградње гондоле приликом издавања дозволе. Дамњановић додаје – поштоваће одлуке суда.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар