Почетна Локалне вестиБеоград Не паркирајте на шинама, платићете већу казну, али и упасти у законску заврзламу

Не паркирајте на шинама, платићете већу казну, али и упасти у законску заврзламу

од admin
0 коментар

 

Ко год убудуће у Београду стане аутом на пут пешацима и трамвајима – комунални полицајци ће му писати казну од 25.000 динара.

„Да смо могли, верујте да би прописали и 200.000 и 500.000, јер је то таква бахатост и такав безобразлук“, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Иначе, паркирање на шинама и пешачким прелазима кажњавају и саобраћајни полицајци, али по закону о безбедности саобраћаја. Међутим, по том акту, они у свим градовима Србије пишу казне од 5.000 динара.

Како за исти прекршај, од казни, у државни буџет иде једна сума, док једино у београдски пет пута већа? И хоће ли грађани на суду моћи да захтевају да плате мање?

„Закон о безбедности саобраћаја није закон на основу ког Скупштина града може да доноси одлуку, јер се то не односи на ову врсту учесника у саобраћају, ми радимо на основу Закона о комуналној делатности и Закона о прекршајима, тако да сви који буду паркирали тако, нека буду сигурни да ће те казне платити, и боље да се не надају да ће избећи плаћање на суду“, поручује Весић.

За контролу саобраћаја надлежна је искључиво саобраћајна полиција, каже судски вештак Милан Божовић и додаје да су сви који полажу возачки испит дужни да познају само закон о безбедности саобраћаја.

„Ако дођемо до ситуације да свака локална самоуправа, којих у Србији има 161, донесе своју одлуку и својој комуналној полицији повери делове посла саобраћајне полиције, и за то дефинише посебне казне, онда ће и нама бити потребно да са собом носимо регистратор уредби сваке локалне самоуправе, па кад дођемо на њену територију да се подсећамо колике су казне и шта смемо ту“, упозорава Божовић.

Шта да раде они којима за исти прекршај казну напишу и саобраћајни, а и комунални полицајац? Хоће ли платити две казне? Адвокат Љубиша Ваљаревић каже да би то била „груба повреда начела не бис ин идем“.

„То значи не може два пута о истој ствари, о истом догађају са истим чињеничним описом, једно лице не може два пута да буде кажњено за исту ствар“, објашњава он.

Зато стручњаци кажу да је законе потребно ускладити, како би сви плаћали исту суму за исте прекршаје.

Јелена Зориц  Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар