Почетна » Вране нападају, штите младунце

Вране нападају, штите младунце

од admin
0 коментар

Учестале жалбе грађана на птице које се обрушавају на пролазнике. Ове животиње памте лица, па углавном насрћу на исте људе

ЗБОГ учесталих напада врана на Београђане, последњих дана телефони градских служби за заштиту природе усијали су се од позива. Како објашњавају орнитолози, грађани немају разлога за бригу јер је такво понашање ових птица уобичајено за ово доба године, када се оне гнезде.

Према речима стручњака из Друштва за проучавање и заштиту птица Србије, највише позива добијали су из оних делова града где има више зеленила.

– Сад је период када се сиве вране гнезде, а оне су агресивније од осталих припадника исте врсте – каже Никола Матовић из овог друштва. – Оне су брижне мајке, које чувају младунце и брину о њима и по излетању из гнезда, па свако ко се приближи њима, за њих представља потенцијалну опасност.

Иако не могу да нанесу теже повреде људима, осим понеке огреботине и плиће ране, орнитолози саветују грађанима да избегавају пролазак испод дрвећа.

– Вране нападају најистуреније делове тела, па је најбоље да суграђани када пролазе испод гнезда, ставе на врх главе неку гранчицу или да подигну кишобран – саветује Матовић. – Никако их не треба терати, јер оне онда још агресивније реагују. А с обзиром на то да су најинтелигентије птице, памте лица људи, па кога су једном виделе као опасност, напашће га сигурно поново.

ИНФО ТАБЛЕ

ЗА идућу сезону гнежђења, орнитолози планирају да на најкритичнијим тачкама, где се до сада дешавало највише напада, поставе табле са обавештењима. Грађани ће на тај начин бити упозорени да обрате пажњу и заобиђу ове крајеве.

М. С.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар