Почетна » Вучић: Нисам сигуран да ће „Београд на води“ бити завршен ни за 15 година!

Вучић: Нисам сигуран да ће „Београд на води“ бити завршен ни за 15 година!

од admin
0 коментар

Велики градови се граде на великим сновима, на визиjама и на проjектима чиjа визиjа застрашуjе, рекао jе данас у Скупштини Србиjе премиjер Aлександар Вучић образлажући проjекат Београда на води, констатуjући да jе ово важан дан за Србиjу те да се нада да ће неко 2050. поносно и похвално говорити о оном што смо данас започели.

„Надам се и да ће се све ово завршити прелепом сликом Београда, модерне и запослене Србиjе“, закључио jе премиjер.

Претходно jе, а на почетку расправе о Предлогу закона о утврђивању jавног интереса и посебним поступцима експроприjациjе и издавања грађевинских дозвола неопходних за реализациjу Београда на води, подсетио да jе главни град у последњих 70 година имао неколико великих проjеката силаска на реку, али да ништа од тога ниjе урађено.

Ниjе, међутим, додао jе, очекивао тако велики отпор проjекту „Београд на води“, коjи, нагласио jе, представља напредак, модернизациjу и нешто наjлепше што се Србиjи десило.

Подсетио jе такође да jе на том локалитету већ за протеклих годину дана на површини од 40 хектара уклоњено 179 од укупно 246 обjеката, а за расељавање 86 породица издвоjено jе 51 милиона динара.

Средства за уклањање тих обjеката у првоj фази градње, обезбедио jе Град Београд у износу од 130 милиона динара и потребно jе укупно око 880 милиона евра за комплетну експроприjациjу обjеката на месту будућег проjекта „Београд на води“, у првоj фази проjекта, рекао jе Вучић.

Са 86 породица jе потписан уговор о расељавању, четири породице су самостално напустиле и иселиле подручjе Савског амфитеатра, што jе укупно 90 породица коjе су напустиле ту локациjа и очкуjе се да ће се са jош 10 породица бити потписан уговор о расељењу, навео jе Вучић.

„Желимо да то буде наjлепши део града, наjлепши део Србиjе и хоћемо тиме да се поносимо“, истакао jе Вучић, говорећи о проjекту „Београд на води“ и подсетио на члан 58. Устава Србиjе, коjи дозвољава одузимање своjине кад то представља jавни интерес, уз накнаду по тржишним условима и додаjући да закон дозвољава жалбу грађана на такву одлуку, па чак и жалбу Уставном суду.

Премиjер каже да ниjе сигуран да ће Београд на води бити завршен ни за 15 година, али jе, каже, уверен да ће престоница већ за три или четири године имати много лепше лице.

Почетак изградње две стамбене куле планиран jе на лето ове године, додао jе, а паралелно ће се радити на проjектима куле Београд, тржног центра и хотела, за коjе се проjекти очекуjу у маjу 2016. а изградња на лето те године.

Вучић jе рекао да у израду проjекта и рад на „Београду на води“ треба укључити што више српских компаниjа и истакнутих архитеката, урбаниста, као и да материjали за изградњу треба узимати из Србиjе, на пример челик из смедеревске Железаре.

„Tо ће бити услов коjи ће бити и у уговору и то ће бити поштовано у договору са арапским инвеситором“, рекао jе Вучић.

Премиjер jе рекао да ће реализациjом Београда на води добити држава и народ, а новац се неће сливати у, како jе навео, „таjкунске џепове“.

„Неки таjкуни су могли да постану власници дела приобаља, али сад им држава квари посао jер ће држава и народ да добиjу овим проиjектом, а неће се новац сливати у таjкунске џепове“, рекао jе Вучић.

Извор: Танјуг

Можда ти се свиди

Оставите коментар