Почетна » Запосленима дају „на руке“ новац за превоз

Запосленима дају „на руке“ новац за превоз

од admin
0 коментар

Све више јавних предузећа својим радницима не уплаћује месечне допуне за „Бус плус“

УПРКОС апелима, чак и из врха Владе Србије, продаја месечних допуна за градски превоз је стандардно траљава, а грађанима лош пример даје и јавни сектор. У односу на лане, списак јавних предузећа, установа и институција које плаћају месечне карте за своје запослене је краћи. Број допуна смањио се за око 3.000, па су у мају било 58.482 месечне уплате за превоз.

То је скоро половина укупно продатих допуна за запослене, али имајући у виду да је број запослених Београђана у јавном сектору и неколико пута већи, ово је недовољан проценат за буђење свести осталих грађана и подстицај да редовно плаћају превоз.

На списку за мај била су укупно 444 јавна предузећа, док их је лане у евиденцији Дирекције за јавни превоз било 452. Најсавеснији „фондаши“ су учитељи и наставници у београдским основним и средњим школама, који готово листом купују претплатне карте за превоз. Они су заузели више од половине места на листи. И предшколске установе уплаћују месечне износе за „бус плус“ картице својим радницима, као и поједини факултети.

– ГСП „Београд“, Пошта Србије и МУП су три послодавца из јавног сектора која купују највише карата – кажу у Дирекцији за јавни превоз. – Највећи градски превозник купио је у мају 5.673 допуне, Пошта – 2.762, а МУП – 2.137.

Један од добрих примера су свакако и културне установе: Звездара театра, Битеф театар, Београдско драмско позориште, Југословенског драмског позоришта, као и Мало позориште „Душко Радовић“, Атеље 212, „Бошко Буха“, „Пинокио“, Позориште на Теразијама, „Пуж“, центри за културу Гроцке, Лазаревца, Сопота, Раковице, Палилуле.

За разлику од образовних институција, многобројне здравствене нису на листи, а тек понеке уплаћују допуне својим радницима. Месечне карте имају запослени у домовима здравља у Савском венцу, Лазаревцу, Старој Пазови, Палилули, Новом Београду, Обреновцу, Панчеву, Врачару и Звездари. Примарне здравствене установе у осталим београдским општинама не купују допуне, већ радницима вероватно исплаћују новац за превоз на руке, па је тако појединачној савести препуштена куповина месечних карата. Превоз унапред плаћају и клиничко-болнички центри „Бежанијска коса“ – 132 допуне, „Др Драгиша Мишовић“ – 327, „Земун“ – 408.

– Послодавци из јавног сектора не купују годишње допуне за своје запослене – додају у Дирекцији. – Ниједан купац не остварује право на одложено плаћање карата, тако да сва правна лица редовно плаћају карте, односно, нема кашњења у плаћању обавеза.

ГРАД БЕОГРАД ДАЈЕ ПРИМЕР

ОСИМ ГСП, превоз плаћају и јавна градска предузећа „Београд пут“ – 1.051 дупуну, „Београдске електране“ – 1.692, „Водовод и канализација“ – 1.942, „Градска чистоћа“ – 1.437, „Градске пијаце“ – 168, „Инфостан“ – 51, „Паркинг сервис“ – 577, „Погребне услуге“ – 448, „Зеленило“ – 1.040, „Градско стамбено“ – 232. Превоз уплаћују и општинске управе Барајева и Гроцке, Дирекција за грађевинско земљиште.

Н. ВУКИЋ   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар