Почетна » Заштита на раду последња брига и градској власти

Заштита на раду последња брига и градској власти

од admin
0 коментар

Након неколико смртних случајева радника на градилиштима у престоници, ових дана на друштвеним мрежама могла је да се види фотографија радника који постављају новогодишњу расвету на зграду Скупштине, на висини од неколико десетина метара, без икакве заштитне опреме.

Након појављивања узнемирујуће фотографије радника, претпоставља се запослених у ЈКП „Осветљење“, који нису чак ни везани нити носе заштитне шлемове, грађани су пријаву проследили сервису Беоком, а добили одговор да је заштита на раду у надлежности Инспектората за рад, Министарства за рад, запошљавање и борачка питања.

У међувремену, заменик градоначелника Горан Весић саопштио је да је Град Београд донео одлуку да, због високих температура односно „михољског лета“, одложи почетак укључења декоративне расвете за десет дана.

– Наша декоративна расвета је монтирана, али због високих температура неће бити укључена од 5. новембра већ десет дана касније, 15. новембра – изјавио је Весић. О томе како су радници били опремљени за монтажу он се није изјашњавао.

Да је послодавцима заштита радника последња брига, показују и подаци о којима је Данас недавно писао, да је од почетка године на радном месту у Србији страдала 41 особа, а целе прошле године радећи је погинуло 39 радника. О закаснелом и неефикасном судству довољно говори и податак да је за тих 39 смрти на радном месту одговарао само један послодавац и то новчано, док кривично, по пријавама инспекције за рад, није одговарао ни један.

На београдским градилиштима, само у протекла два месеца, догодило се неколико несрећа са смртним исходом, док инспектори тврде да су „добро монтиране скеле у Београду више изузетак него правило“. Најпре је 29. августа на градилишту у Улици кнеза Милоша погинуо радник из Краљева, Небојша Трифуновић, када се зид обрушио на њега. Поводом те несреће министар за рад Зоран Ђорђевић је рекао да је било пропуста и у организацији и обуци радника, да радници нису били пријављени, нису имали заштитну опрему, нису били обучени, није било посебно одређено лице за заштиту већ је то радио координатор градилишта.

Нешто касније, 7. септембра, погинуо је и Т. С. (42), који је пао са објекта у Булевару Милутина Миланковића, и преминуо сутрадан у болници, а такође је радио непријављен. После тога уследила је трагедија на градилишту Београда на води, када су 14. септембра, пословођа Стефан Дабетић (26) и геометар Аца Шимунов (41) пропали кроз оплату на 22. спрату недовршене зграде. Фирма „Београд на води“ се није по том питању огласила, али је Штрабаг, као извођач, саопштио да су „радници у потпуности били обучени за све ситуације и уредно пријављени“, те да су „примењене све прописане мере заштите на свим позицијама градилишта“.

И то на згради Скупштине

„Радници монтирају „новогодишњу расвету“ на висини од неколико десетина метара, без везивања, заштитних ограда, шлемова, без икаквих мера заштите! И то на згради Скупштине. Шта би рекли надлежни за примену закона и прописа о заштити на раду и да ли би морали нешто да учине?“, написао је на свом Твитер налогу Родољуб Шабић, који је и поделио ову фотографију.

И. Н.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар