Почетна » Због новогодишњих украса возила не могу до кнез Михаилове

Због новогодишњих украса возила не могу до кнез Михаилове

од admin
0 коментар

Удружење грађана „Пешаци нису маратонци“ објавило је јуче на свом Твитер налогу снимак на коме се види да два возила доставе, а тиме и било која друга, не могу да прођу до кнез Михаилове улице, због недавно постављеног украсног новогодишњег лавиринта на Обилићевом венцу.

То удружење скренуло је пажњу да су у зони Кнез Михаилове „угрожени животи, здравље и имовина хиљада грађана у домовима и на радним местима, јер је прилаз ватрогасцима и хитној помоћи онемогућен“, не само поменутим лавиринтом, већ и „препреченом капијом на улазу у Кнез Михаилову, раскопаним Тргом, док је Улица Вука Караџића препречена фиксним стубићима и жардињерама“.

Питање једног корисника Твитера Сектору за ванредне ситуације МУП: Како могу ватрогасна кола прићи делу означеном на слици? Фото: Твитер@ПуруЈарви

Они подсећају да не постоји прилаз за хитне случајеве ни са једне друге стране, а да жардињере које су стајале на месту где је сада лавиринт, нису спречавале пролазак возила. Удружење „Пешаци нису маратонци“, које се противи претварању овог дела града у пешачку зону, на ову проблематику одавно је указивало. Са постављањем масивних новогодишњих украса само је постало евидентно које могуће проблеме ће укидање саобраћаја у овој зони произвести. Са постојећим плановима будуће пешачке зоне, биће отежан или чак онемогућен приступ возилима за доставу великом броју пословних субјеката који у овој зони раде. О последицама немогућности да се људима који ту живе приближе возила хитне помоћи или ватрогасци, сувишно је говорити. Посебно ће тешко бити старијим или болесним суграђанима који ће морати да се пешице докопају прве најближе улице где је вожња дозвољена, како би сели у аутомобил, такси или возило градског превоза, да би отишли, примера ради, до лекара. На овакве примедбе Удружења али и струке које они јавности и надлежним институцијама износе већ две године, чак и на низу стручних трибина које су организовали, градска власт није ни одреаговала. У изградњу пешачке зоне иде се онако како је зацртано.

 

Новонастала предновогодишња ситуација само је на најбољи начин илустровала како ће се живот суграђана у том делу града одвијати када он коначно буде заиста затворен за саобраћај, а без бочних прилаза који би омогућили пролаз возилима у хитним случајевима.

Зато незадовољни грађани, још једним твитом уз фотографију, констатују да градска власт ни сада не реагује, и уместо да измести спорни лавиринт, припрема његову поправку. Подсетимо, јуче смо објавили да је део лавиринта срушен, у тексту у коме скрећемо пажњу на небригу надлежних о безбедности грађана. То питање се покренуло после прошлонедељног случаја када се украсна конструкција у Улици кнеза Милоша обрушила на тролејбуску контактну мрежу, покидала је и блокирала саобраћај. То није први случај ове године да је расвета пала јер очигледно није довољно добро причвршћена , а негодовање људи је изазвало и то што стабилност масивних новогодишњих конструкција обезбеђују само џакови напуњени шутом, какав је случај са украсним луковима испред Храма светог Саве. На исти начин причвршћене су и грандиозне „капије“ које су ових дана постављене на улаз у Кнез Михаилову улицу.

ФОТО1, Мапа, аутор: ТвитерЖПуруЈарви

И. Николетић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар