Почетна Локалне вести Док Луцифер хара Србијом, Младеновчани без воде на 40 степени

Док Луцифер хара Србијом, Младеновчани без воде на 40 степени

Повереник исти као у Гроцкој

од Други Пишу
0 коментар

Док Србијом хара временска непогода због енормних врућина које достижу и 40 степени, грађани Младеновца немају ни елементарне услове за живот. Наиме, делови општине попут насеља 25. мај, Тозиног воћа и села Младеновац, где према речима нашег саговорника Немање Милкића живи између 5.000 и 10.000 људи, од јутрос нема воду. Она на моменте дође, након чега брзо нестане, па се поново врати, да би у једном тренутку потпуно нестала. За то време, из општине поручују да вода треба рационално да се троши и да је овакво стање очекивано јер је лето.

Вода генерацијама није луксуз и никако то не сме бити, али за грађане Младеновца већ годинама представља право мало богатство. Наиме, и прошлог лета становници ове београдске општине били су без воде данима, а неки и пуних 20. Из општине су обећавали да ће проблем бити решен, а за то време председник општине Владан Глишић гостујући на телевизији „Хепи“ говорио је како је нетачно да грађани немају воду.

Док је Глишић говорио на Хепију, Младеновчанима је тадашњи заменик градоначелника Горан Весић поручио „оптимистично“ да ће воду добити до 2025. године, док су надлежни били још бахатији и рекли да ће воду добити „када падне киша“.

За то време, Младеновчани су проблеме са институцијама преселили на улицу и протесте, те извршили блокаду пута док се њихов проблем коначно не реши. Деловало је да је копањем нових бунара проблем решен, али ново лето донело је старе проблеме.

Младеновац протест због воде Фото:Приватна архива

Грађанин Младеновца Немања Милкић каже за Нова.рс да воде није било од јутрос у 8.40, те да се то дешава увек када су врели дана попут данашњег.

„Генерално у току лета дешава се да нестаје вода у вишим деловима града. У питању су насеља 25. мај, село Младеновац. Они су на мало вишој надморској висини и током лета из непознатог разлога губе воду јер бунари нису довољни. Сећате се да је село Младеновац прошлог лета било без воде 20 дана, а у једном тренутку и централно градско језгро“, прича наш саговорник.

Он истиче да је јутрос вода нестала у 8.45 сати, а да су досадашња искуства показала да она може да не стигне ни читавог дана.

У насељу живи између и пет и 10 хиљада људи

„Постоји динамика како она нестаје. Најпре цури мало, па нестане, па се врати и тако око 20 минута до момента када нестане и онда је немамо до један ујутру. Оваква је ситуација у насељу 25. мај у ком живи између пет и 10 хиљада људи“, додаје наш саговорник.

Упитан да ли је грађане неко обавестио из општине, Милкић одговара да су се функционери оглашавали пре избора, а да сада нико не жели да да одговоре због чега нема воде.

„Пре избора су обећавали да су спремни и да ће све бити у реду, а онда имате ситуацију да немате воду на 40 степени. Направили су Штаб за ванредне ситуација који је обавестио грађане да треба рационалније да троше воду и да ће комунална милиција да кажњава људе који заливају башту, што је апсурдно“, подвлачи наш саговорник.

Он додаје да је за разлику од прошле године, овог лега вода почела да нестаје при мањој температури.

„Прошле године вода је нестала на 40 степени, а ево сада већ на 34. Симболично, остали смо без воде када су отворили градски базен у Младеновцу. Страшно је каква је ситуација, имали су годину дана да среде проблем и реше ситуацију, али очигледно никоме није стало до тога“, закључује наш саговорник.

Наш портал контактирао је општину Младеновац како бисмо добили одговор да ли је тачно да мештани немају воду и шта су урадили тим поводом, али одговор до објављивања текста нисмо добили.

 

Данило Савић, Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар