Почетна » ГЛАД У ПОРОДИЛИШТУ Породиљама за ручак ЈЕДНА ЋУФТА

ГЛАД У ПОРОДИЛИШТУ Породиљама за ручак ЈЕДНА ЋУФТА

од admin
0 коментар

У суботичкој болници за спремање три оброка за једног пацијента имају буџет од 180 динара.
Неколико читалаца обратило се редакцији „Блица“ тврдећи да је ручак који труднице и породиље добијају мизеран и то су поткрепили фотографијама.

На слици се види да је једна од породиља добила за ручак једну малу фаширану шницлу (или ћуфту), кромпир-пире и хлеб, као и пилећу супу, али је изостала салата. Доручак је био пиринач у млеку и чај, касније јабука, а за вечеру погачица са чварцима и јогурт.

У болници кажу да се годишње за 24.865 пацијената припреме 495.594 оброка и да досад нису имали примедбе.

– Од укупног буџета за кухињу, за три оброка на дан за сваког пацијента имамо 180 динара. У болници се свакодневно припрема 20 врста јеловника, посебно за дијабетичаре, пацијенте на хемодијализи, трансфузији. За конкретну пацијенткињу тога дана су сервирана три оброка енергетске вредности коју одређују стручњаци. Они свакодневно саветују пацијенте о неопходном начину исхране и дијетама – објашњавају у болничкој управи за немедицинска питања и обећавају да ће њену примедбу узети у обзир јер не желе да пацијенти буду незадовољни, поготово не породиље.

Po preporuci nutricioniste: Priprema obroka

У болници тврде да се сви оброци припремају у складу са здравственим стањем пацијената.

Предвиђена фаширана шницла је 100 грама и са пиреом, супом, доручком, воћем и вечером испуњава потребну енергетску вредност Паула Еветовић, шефица кухиње

– Спремна сам да се извинимо породиљи која је незадовољна исхраном, али сви се у кухињи максимално трудимо да испратимо јеловнике који су прилагођени пацијентима. На породиљском одељењу се оброци спремају у складу са јеловником за две врсте дијета и, ако је пацијенткиња имала хируршку интервенцију под анестезијом, за њу није била предвиђена салата. Предвиђена фаширана шницла је 100 грама и са пиреом, супом, доручком, воћем и вечером испуњава потребну енергетску вредност. Многи неће да једу болничку храну и дешава се да нам врате комплетан оброк. Нажалост, људи нису едуковани и мисле да ће им бити боље ако су оброци обимни и калорични – наглашава Паула Еветовић, шефица кухиње.

Биљана Вучковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар