Почетна » Град опустошио воћњаке око Ивањице, страдали малињаци у Ариљу

Град опустошио воћњаке око Ивањице, страдали малињаци у Ариљу

од admin
0 коментар

Град који је око 20 минута падао на подручју Ивањице опустошио је воћњаке и малињаке. Град уништио малињаке у Ариљу

ИВАЊИЦА – Град који је око 20 минута падао на подручју Ивањице опустошио је воћњаке и малињаке, рекао је Тањугу председник те општине, Миломир Зорић.

Он је прецизирао да су, за сада, највеће штете претрпели пољопривредни произвођачи на подручју села Куманица, Девићи, Прилике, Брезова и Шареник.

„Локална самоуправа је прибавила 192 ракете, међутим противградна заштита још увек није активирана, што су требали да ураде надлежни републички органи“, навео је Зорић.
Миодраг Богдановић, малинар из Куманице, каже да је град тотално уништио усеве у том месту.

„Сва села у околини Ивањице су захваћена овом непогодом, а невреме, ношено снажним олујним ветром је трајало од 15 до 20 минута „, казао је он Танјугу.

Усеви су, према његовим речима, тотално уништени и нема начина за њихов опоравак.

Богдановић наводи да је ово срамота државе јер није донет Закон о противградној заштити како би стрелци превентивно деловали. Он је подсетио да је 15. април датум када треба да почне одбрана од временских непогода.

„Зар је могуће да надлежни у Србији, која претендује да буде земља аграра и уђе у Европску унију, нису обавили тај посао“, запитао је Богдановић.

УНИШТЕНИ МАЛИЊАЦИ У АРИЉУ

Јако невреме и град који су поподне задесили општину Ариље, нанели су велике штете малињацима, рекао је за Танјуг председник Удружења Виламет Милан Ђукић.

„Невреме које је трајало 20-так минута уништило је малињаке у Крушчици, Радобађи, Брекову и делу Добраче“, каже Ђукић.

Председник Удружења воћара Божо Јоковић рекао је Танјугу да је штета велика и на старим и новим засадима малине и да је једино решење у осигуравању засада.

„Малина је већ претрпела велику штету због суше, а град је потпуно уништио засаде у овим селима. Једино решење за пољопривреднике је колективно осигурање засада преко удужења и задруга, како би надокнадили штету“, закључује Јоковић.

ГРАД У СЕЛИМА КОД КРАГУЈЕВАЦА
Невреме са пљусковима, градом и јаким ветром, које је трајало десетак минута, захватило је око 16 часова предграђе и села у околини Крагујевца, наневши велику штету воћњацима, изјавио је данас Танјугу начелник Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић.

„У самом Крагујевцу град није падао, али јесте у приградским насељима Грошница, Велике Пчелице, Горња и Доња Сабанта и Дулени“, рекао је Кочовић и додао да је градоносно облак захватио је и општину Рековац.

Кочовић је додао да је, према информацијама добијеним од мештана са подручја које је захватило невреме, град величине јајета нанео велику штету воћњацима и пољопривредним усевима.

Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар