Почетна » БОЖЕ САЧУВАЈ Уцењују попа у Калуђерици

БОЖЕ САЧУВАЈ Уцењују попа у Калуђерици

од admin
0 коментар

Традиционалним поздравом Мир Божји – Христос се роди, патријарх српски Иринеј са свештенством и монаштвом СПЦ честитао је Божић свим синовима и кћерима свете Цркве с поруком да не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу.

У божићној посланици патријарх српски Иринеј поручује да су нам данас више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима.

„Да бисмо имали мир међу собом, прво успоставимо лични мир са Богом својим, Богом нашим! Помиримо се са њим кроз покајање, кроз петровски вапај: Господе, помагај! Изгибосмо! Онда ћемо лако – као деца Божја, као Народ Божји, као браћа и сестре – успоставити и добру вољу и мир међу собом“, наводи се у посланици достављеној медијима.

А док српски патријарх Иринеј поручује да нико не сме да нас дели по било ком основу, у Калуђерици изгледа да постоје поделе. Наиме, према информацијама Жиг Инфа, локални свештеник у Калуђерици уцењиван је од стране локалних власти у Гроцкој. Годинама уназад УИРЛ „Завичај“ уз благослов старешинства храма „Светог Јаокиме и Ане“ у Калуђерици организује Бадње вече и ломљење Божићне чеснице. За Бадње вече организован је ватромет финансиран од стране ГО Гроцка. Међутим, како УИРЛ „Завичај“ није у добрим односима са владајућом гарнитуром у Гроцкој, дошло је до благих уцена. Како сазнајемо, грочанска власт је тражила од локалног свештеника у Калуђерици да УИРЛ „Завичај“ не буде у организацији ових хришћанских празника. Према информацијама са којим располаже „Жиг Инфо“, на локалног свештеника је вршен притисак тако што му је речено да уколико УИРЛ „Завичај“ буде организатор, ГО Гроцка неће обезбедити ватромет. Такође, дошло је и до уцењивања око постављања озвучења јер је тражено да озвучење буде искључиво од стране ГО Гроцка, а не организатора-УИРЛ „Завичај-а“.

Подсетимо се, и пре две године је дошло до чарке између организатора Бадње вечери и ГО Гроцка. Страсти су се за ове хришћанске празнике смириле, а резултирало је тако што су постојала два озвучења. Једно од стране ГО Гроцка, које се налазило испред самог храма и друго од стране УИРЛ „Завичај“, које се налазило у дворишту храма. Тензије имеђу ГО Гроцка и УИРЛ „Завичај“ су биле блаже током организације прошле године. Према сазнањима Жиг Инфа, постоји могућност да ће се сутра у храму „Светог Јоакима и Ане“ поново наћи два озвучења, као и пре две године. Сукоб у Калуђерици је кулминирао толико да је са њим упознат и патријарх српски Иринеј.

Иначе, УИРЛ „Завичај“ је недавно ушао у савез са „Новом Србијом“, коју на локалу предводи Весна Тасев Пекарски. Нова Србија на локалу Гроцке налази се у опозицији и сматрају је као озбиљног противкандидата СНС-у. Весна Тасев Пекарски је за бадње вече 2014-те године организовала такође ватромет, упоредо са ГО Гроцка.

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар