Почетна » Аброноша, информатор и адресар, ко стоји иза ових портала у Гроцкој?

Аброноша, информатор и адресар, ко стоји иза ових портала у Гроцкој?

Појава нових портала

од Жељко Маторчевић
0 коментар

2011. године, на територији ГО Гроцка, отворен је први приватни портал који је служио информисању грађана. Гроцка инфо и данас постоји, али је у рукама једног одборника напредњака и заправо ништа не објављује.

За нешто мање од годину дана рада тог портала, настао је нови, сада угашено јавно гласило Наша Гроцка Инфо, која је претеча наше редакције. Одвајање од Гроцка инфо портала почетком 2012. године, уследило је након што је уредник портала преговарао са тадашњим председником СГО Гроцка, Гораном Пекарским. Након тих преговора, уредник тог портала и његов помоћник добили су уговоре у јавним предузећима и започело се са цензуром.

Интересантно је да они који су се противили начину извештавања Гроцка инфо портала, врло брзо купују исти, како се спекулисало, за три хиљаде евра. Од те 2013. године, иза портала Гроцка инфо стоји одборник СНС-а Мирољуб Радојевић, који се представља као уредник. Међутим, званични подаци на самом порталу не постоје.

Власт у Гроцкој, убрзо гуши и Наша Гроцка Инфо, вршећи притисак на оснивача. Затим, у фебруару 2015. године настаје Жиг инфо.

У исто време, појављује се и Гроцка информер. Њега уређује Слободан Станојевић, иза кога је стајао, како се спекулисало, локални политичар Блажо Стојановић. Међутим, уређивачка политика Гроцка информера се убрзо мења и он постаје још једно гласило СНС-а, а Станојевић добија запослење у ГО Гроцка са платом од 80 000 динара. По његовом ранијем исказу, Станојевић је половину своје плате враћао назад за странку.

Поред Гроцка информера, појавио се и блог Гроцка истина. 

Сви наведени портали су поред наводног објективног информисања, односно објављивања вести које су пласиране из напредњачке кухиње, бавили су се и новинарима Жиг инфа. Врло често су на овим порталима новинари Жиг инфа били таргетирани, а приче које су пласиране у јавност су биле лажне.

Print screan/Гроцка истина

Додуше, Гроцка истина је био благо и критичан према актуелној власти. Међутим, његове објаве против истих су се свеле на друштвене мреже. Пре две године, отприлике, Гроцка истина је уклоњена са друштвене мреже Фејсбук.

Ко је стојао из Гроцка истине, није се званично знало. Спекулисало се да иза тог пројекта стоји један од бивших уредника Гроцка инфо портала, из доба Пекарског.

Недавно су се у, ако можемо тако назвати, у етру Гроцке појавила још три портала. На порталима нема ознака коме припадају, а једино што је видљиво да су домени закупљени од физичког лица, али не и од којег.

У питању са сајтови Информатор Гроцка, Адресар Гроцка и Аброноша.

Прва два сајта су, за сада, информативног карактера, и оно што је видљиво јесте да бивши уредник Гроцка информера уређује исте, односно шерује по друштвеним мрежама њихове објаве.

Аброноша, непознаница

 

На први поглед сајт abronosa.rsделује да није из Гроцке и да се бави трачевима, односно ријалити, џет сетом и сличним догаћајима. Вести су му разнолике.  Међутим, сам лого аброноше Грочанима доноси препознатљиву средину. Мегафон који показује зграду ГО Гроцка.

Аброноша је доступна и на Фејсбуку и на Инстаграму а њени, како наводе, „аброви и још по нека гласина“ су заправо права непознаница. Наиме, овај сајт поседује и рубрику о Гроцкој- Грочанске приче.

„Приче“ које се објављују у тој рубрици су, на први поглед, нејасне. Међутим, аутор или аутори тих прича су изузетно вешти у приказивању грочанских „прилика“. Овај сајт, као и некадашњи наведени сајтови, нису заобишли ни новинаре. И они су на удару аброва. У својим причама, аутори користе псеудониме, за које се  нагађа ко је ко у питању.

Стиче се утисак да иза аброноше стоји неко ко је изузетно близак владајућој гарнитури, док је реторика писања већ виђена на порталима који су и раније постојали у Гроцкој.

 

 

 

За Жиг инфо
Жељко Маторчевић

Фото: Аброноша/Фејсбук

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар